Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hon na myš anebo zmoženi batoletem (letní povídka)

Kdo vychovával roční batole, ví, že je to něco mezi metanou a honěnou. Kudy chodí/leze, tudy před ním a vlastně i za ním zametáte, vysáváte a vytíráte. My také abychom eliminovali jeho kontakt se stopami našich zvířecích miláčků.

Kdo vychovával roční batole, ví, že je jedno, jestli Vám je 20 nebo 40. Že jakmile batole usne, Vy máte tendenci všeho nechat a usnout s ním, vše a všechny ponechat jejich osudu. Prioritou je dát odpočinout svým kloubům, svalům, zádům i hlavě. Hlavě, která musí vždy o krok dopředu předvídat, po čem se Váš drobeček natáhne, kam bude chtít vylézt, odkud by mohl spadnout. Svaly zase musí vyvinout zrychlení slušně vytuněného auta, když chcete tu vaši lásku chytat v letu, pádu či kotrmelci. No a klouby, ty musí vydržet ty výpony i zatížení plnou hmotností Vašeho ne-zcela-chodce.

Kdo vychovával roční batole, dokáže si představit, jak hrozně se Vám nechce řešit, když se ve Vašem špajzu ozve do úplného nočního ticha překvapivé a zlověstné chroustání.

Ne, nejsme zcela laxní a mně, jak mnou ještě cloumají hormony, okamžitě defilovaly před očima zbytky vzdělání z mikrobiologie. Všechny ty breberky, co by vyrostly na Petriho misce a ohrozily na zdraví a životě nejen naše batole, ale i nás.

Mám akčního manžela. Ten, o jedné takové bezesné horké noci, zmobilizoval zbytky svých sil (bylo to po společné dovolené) a než bys řekl švec, vyklidil dno špajzu a –světe div se- myšku objevil. Namísto, aby jí odchytil, zavolal naši kočku, mňau dámu Silky. Tedy ona je od narození kočka vesnická, ale občas nám i ostatním členům domácnosti dává najevo svůj aristokratický, trojbarevný, původ. No tedy, děti často říkají, že je spíš „úplně b..á“. My říkáme .. pomalejší. Každopádně, když manžel kočku konfrontoval se strachem se třesoucím tvorem=svačinou, Silky jí přehlédla jako krajinu a kdyby za ní manžel nezavřel, snad by i odkráčela. Nicméně, lovecký pud zvítězil nad leností a za chvíli se ozvalo pištění a my jsme otevřeli na dveře špajzu i dveře na zahradu a…. spadla klec… vlastně kočičí čelist.

Oddychla jsem si, protože to vypadalo, že mne mine „debordelizace“ špajzu. Slastně jsem usnula na gauči, i když jen na chvíli. Našeho miláčka probudily rostoucí stoličky a mně nezbylo, než se s ním až do rána dělit o polštář i deku.

Oddychla jsem si ohledně špajzu, ale nikoliv na dlouho. Ono bezstarostné chroupání se ozývalo dál, dokonce bych se vsadila, že občas i nakukovala pod dveřmi do místnosti a chtěla si rozšířit teritorium.

No to si snad dělá …! Nedělala. Jednotliví uživatelé špajzu hlásili nález myších bobků a zahlédnutí myšího ocásku z různých koutů našeho rohového špajzu.

Nalíčit past nepřipadalo v úvahu. Jednalo o myš domácí=vychytralou. Nevěřím pastičkám, tedy žádnou spolehlivou jsem nenašla. Ty, co jsme kdy použili, vždy vydaly návnadu a zůstaly nesklapnuty. Netuším, zda šlo o selhání mechanismu anebo genialitu myši. Jed zase nepřipadal v úvahu s ohledem na naše kočky a především všetečnost a všudypřítomnost našeho batolete.

A tak nastalo odpoledne O dne D. Patro po patru, pytlíček po pytlíčku, krabičku po krabičce, skleničku po skleničce jsem prohlídla. Co šlo, jsem vymyla či aspoň vypulírovala Savem. To, co jevilo známky myší přítomnosti či zvědavosti, letělo do koše. Myš projevila dobrý vkus a přišla i o poslední vlnku mého soucitu, když jsem zjistila, že navštívila i krabičky s batolecími kašemi.

Ale po myši ani památky. Co teď?

Jediným nedotčeným místem byl rozvaděč. Manželovi se příliš nechtělo do jeho demontáže. Jednak není odborník, jednak je tato skříňka umístěna vysoko na špatně dostupném místě našeho i tak úzkého špajzu. Nicméně se asi rozhodl, že mi udělá radost a přemohl se, a… !

Byla tam. Mezi dráty se krčila, potvůrka podivná. Doufala, že jí opět přehlédneme. Chtěla se učinit menší a ještě menší… Ale spadla klec! Byla odchycena, uložena do sklenice, vypuštěna a předložena kočce.

Pro myšomily sadisticky dodávám, že ač srdnatě bojovala o život, svůj boj prohrála včera okolo půlnoci. To máš za kašičky!

Autor: Dáša Stárková | středa 26.8.2015 12:24 | karma článku: 12,63 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.