Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezlobte se, nezajdeme, máme hlučné dítě

Není vztekloun ani agresor. Nemá nijak extrémní projevy dvouletého negativismu. Nepere se o hračky,nic neničí. Nevynucuje si dobrůtky, věci, zážitky ani pozornost. Tedy ne více než jiné děti jeho věku. On pouze, ale pořád, křičí.

Je to takový náš uzlíček emocí, takový náš „strejda Pepin z Postřižin“. Hlučně se vítá, hlučně loučí. Halasně vše komentuje. Nahlas se směje, tleská, celým tělem a na plné decibely odmítá. Zkrátka vše prožívá na plný plyn. Přímo s turbem.

Dokonce ani není žádný bolestín. Pokud už se cestou za nějakým tím zážitkem uhodí, odfoukne si sám bolest a pokračuje dál. Žádný pláč, jekot ani rozčilování.

Od malička se budí s úsměvem, poslední dobou s halasným výkřikem. Protože ho mám po boku, zpravidla mi projede uchem do hlavy žiletka. Ale zároveň ujištění, že nás čeká den plný dobrodružství. Synek se s  hulákotem vítá s dětmi na cvičení, radostně vítá každou novou hračku či cvičební nářadí. Na plavání zase výská radostí, když vidí vodní hladinu, cvičitelku i děti. Je třeba vynaložit veškerý um a sílu, aby nepřeletěl dlaždičky a neskočil do mělké vody šipku. S radostným pokřikem "jéééé" se potápí, s ještě radostnějším "jůůůůů, jůůůů, jůůůů" se vynoří.

Jen průjezd městem je o nervy mé i kolemjdoucích. Lidé, pohroužení do svých starostí a myšlenek, vypadají mnohdy šokovaně, když v tom dětském fortissimu poznávají nadšené pozdravy. On totiž zdraví a komentuje. Zdraví prolétající či usedající ptáčky, probíhající či svými majiteli nesené pejsky, ale také vedené či na kočárku vezené děti. Komentuje každé auto, ať projíždí anebo parkuje. Nadšeně hodnotí obrázky na reklamních plakátech, které většina z nás nevnímá. Používá slova a citoslovce, která zná, ale i ta, která právě odposlechl.

Zdraví lidi. Ty, které dobře zná, i ty, kteří mu nějakým způsobem padnou do oka. Bohužel i ty, kdož o pozornost nijak nestojí. Někoho svou bezprostředností odzbrojí, jiný přidá do kroku.

Plynule přechází z dialogu (s vámi či kýmkoliv, kdo se do něj nechá vtáhnout) do monologu, kdy si sám svou hatlamaltikou odpovídá. Dokonce se sám sobě diví, směje, zlobí se na sebe.

Nemá to odposlechnuté. Doma nekřičíme na sebe ani na něj, ač je to občas těžké, přiznávám. Myslím tím, že je občas těžké se domluvit v jeho blízkosti, aniž by člověk vystoupal na jeho hladinu decibelů. Stejně těžké je i napomínat ho podstatně tišeji. Můžete na něj hovořit sebetišším hlasem, prosit, vysvětlovat, snažit se odvést jeho pozornost. Stejně odpovídá halasně. Radostně, ale je to o bubínky.

Ani se nebojte, že špatně slyší. Zrovna včera zaznamenal téměř neslyšitelné típání ptáčete, které chvíli předtím vyletělo z hnízda, přistálo na nedaleký trávník a ustrašeně se schovalo v záhonu. Synek ho po zvuku našel, snížil se na všechny čtyři, pak dokonce lehl na bříško, aby byl ještě menší. A v absolutní tichosti jen ukazoval. Pak se, bohužel, jal nebožátko pronásledovat. To vše naprosto nehlučně. Povyk spustil, až když jsme ho chytili a odvedli. Snad mělo ptáče sílu a čas se vrátit do rodného hnízda.

Takže se omlouvám, ale nezajdeme. Vychutnáme si všechen ten údiv, radost, úleky, setkání a hledání a objevy v soukromí rodiny.  Budeme krotit jeho zatím ne zcela koordinované pohyby, aby ten nás strejda Pepin nezpůsobil žádnou pohromu. Teprve, až to bude schopen pochopit, vysvětlíme našemu synkovi, že musí ubrat plyn. Ale zase ne úplně, aby neztratil svoje kouzlo.

Věřím, že jakmile pochopí, bude z něj ten nejuhlazenější mladý gentleman. A potom, věřte mi,  tuze rádi zajdeme.

Autor: Dáša Stárková | středa 1.6.2016 7:47 | karma článku: 32,85 | přečteno: 4517x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.