Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stockholmský syndrom po česku aneb přestaňme si poměřovat pindíky, prosím

Již nějaký čas se chci zeptat těch, kteří zastávají jiný názor na současnou politickou situaci, co je vede k jejich přesvědčení a podle čeho se rozhodují. Namísto toho sklízím často posměch a urážky. A tak si dovoluji zamyšlení.

Již nějaký čas se chci zeptat těch, kteří zastávají jiný názor na současnou politickou situaci, co je vede k jejich přesvědčení a podle jakého klíče se rozhodují. Namísto toho sklízím často posměch, urážky, pofiderní příklady, zatímco ode mne není vnímána či v potaz brána ani doslovná citace. A tak si dovoluji toto zamyšlení.

Jde o téma, citlivější díky tomu, že na “té druhé straně” je velká část těch, které nesmírně miluji, kterých si neuvěřitelně vážím, kterým za moc vděčím, kteří mi byli během mého dětství a dospívání příkladem a oporou, a kterým tudíž nedokážu a nechci oplácet stejně, tedy často nemístnými a zraňujícími urážkami.

Soudím samozřejmě podle své bubliny, ale ta je, vzhledem k mému zaměření, rozmístění mé rodiny a přátel, cestování, stěhování po krajích českých i moravských, a potažmo i sítích sociálních, poměrně široká a rozmanitá.

Pokud mohu soudit, nejvíce utrpěla generace mých rodičů a prarodičů. Utrpěli současným stavem a neustálými změnami v doslova všech oblastech života. Myslím tím lidi, narozené před 2. Světovou válkou, během ní a krátce po jejím konci. Lidé, se kterými se život věru nemazlil. Lidé, kteří jako děti často sledovali, jak jejich rodiče dělají, co mohou, aby udrželi při životě svou rodinu, dřou do úmoru jako drobní živnostníci, ale také jak jejich příbuzní, sousedi a přátelé z rozmanitých důvodů válku nepřežili. Následně, jako dospívající, se často potýkali s režimem, který usurpoval jejich rodiče, často drobné živnostníky, kteří dřeli “od nevidím do nevidím”. Namnoze stejný režim tyto rodiče “odměnil” tím, že jim jejich firmy a firmičky sebral, rodiče poslal dřít do různých závodů, dolů a vězení a jejich dětem znemožnil studium. Tyto děti se poté museli často vyučit anebo vystudovat obory, které je nezajímaly, ale bylo jim naznačeno, že cokoliv jiného je nežádoucí, ale zpravidla se, s vice či méně zaťatými zuby, časem zařadily. Co bylo dál, nemá smysl dále rozvádět. Většina z nás to zažila na vlastní kůži, viděla v seriálech typu Vyprávěj anebo nám to bylo tak často vyprávěno, že jako bychom to zažili sami.

Mohla bych (zprostředkovaně) vyprávět dlouhé ságy z mé rodiny, ale od toho tu nejsem.

Ke zkušenostem té doby patřilo i to, že rodiče vstupovali do tehdy vedoucí politické strany. Někteří z přesvědčení, jiní ze snahy vymazat rodinné stigma a změnit úděl svých potomků a jiní proto, aby svými rozumnými hlasy převážili ty, kteří ve svém odhodlání plnit principy komunismu, nechávali za sebou prach a spáleniště.

V kostce se dá ovšem říci, že tato generace prožila svůj život v jednom velkém teroru. Bylo jim od narození říkáno, co mají studovat, dělat, říkat, v čem bydlet a jak se ve které situaci projevovat. Hlavně že mají držet ústa a krok, nevyčnívat ani nevybočovat. Být hrdý na to, že jsme dělnická třída a zahlížet na ty, kteří vystudovali na náš úkor. Ti, kteří přesto prošli síty a vystudovali, museli k tomu skládat zkoušky z marxismu leninismu, často vystudovat tzv. VUML a přislíbit svůj nástup do KSČ. Ať studovaní či nestudovaní, museli v rámci záchovy poslouchat, koho obdivovat, ke komu vzhlížet, kdy se smát a kdy sklopit zraky a na koho zapomenout. S kým souhlasit, s kým nesouhlasit. Kterým směrem se dívat, kam a za jakých podmínek cestovat a po jakých destinacích ani netoužit. Jak bydlet, co kupovat a na co si nechat zajít chuť.

Tito lidé pak zažili změnu režimu a museli zkousnout vědomí, že celý život mohli, ale nesměli žít jinak. Museli se popasovat se změnami ve všech myslitelných oblastech žití.

Budiž jim vyseknuta veliká poklona, že se mnozí z nich naučili používat výkřiky technické a Smart revoluce, a tak si udržet kontakt a krok se svými dětmi a vnoučaty.

Ale přesto. Jako by se jim to, co prožili a s čím se museli celý život potýkat, smiřovat a sžívat, zarylo pod kůži a zastřelo zrak, pokřivilo hodnoty.

Jedině tak si dokážu vysvětlit, proč tito lidé:

  • Volí za hlavu státu člověka, který se netají, že jsme podle něj všichni hloupé ovce a že si může dovolit ohýbat a obcházet ústavu, jak se mu zlíbí. Zdůrazňuji ústavu státu, jejíž je hlavou?
  • Nechají jeho mluvčího, aby se všem vysmíval do očí, a to “věřícím “ i “nevěřícím”?
  • Volí jako vedoucí politickou stranu hnutí člověka, který byl prokazatelně agentem STB, podle vlastních slov jen u té hodné, hospodářské) a který přesto, že je trestně stíhán, postaví se do čela naší země?
  • Neohradí se proti skutečnosti, že na naší politické scéně získávají rozhodné slovo následovníci strany, která tu spoustě lidí, často právě v jejich řadách, prokazatelně způsobila ztráty a utrpení?
  • Neohradí se proti skutečnosti (ba naopak, mnozí jsou na to hrdí), že se i jejich přičiněním dostala do parlamentu strana, jejíž jediným programem je zneužívání strachu z kohokoliv a čehokoliv cizího?
  • Při své volbě se ohánějí argumentem nutnosti ochrany našich hodnot, které ovšem sami neznají, a tudíž nectí a neochraňují?
  • Svá stanoviska “ne, on tohle nedělá” jen zaměnili za “no a co, že to také dělá, vždyť ti před ním a kolem něj tak činí/činili také” (doplňte si sami, co)?
  • Nechají si ucpat pusy populistickými rozhodnutími a nehledí, kde se tato odrazí do budoucna?

 

Zkrátka se nedokážu zbavit dojmu, že jde, u větší poloviny volící populace naší země o jakousi formu Stockholmského syndromu. Zkrátka že si někteří z nás tak zvykli žít pod nadvládou tyrana, usurpátora, diktátora a demagoga, že skutečně demokraticky žít zkrátka nedokáží. Je to, jako když si týraná žena pokaždé najde partnera tyrana, protože jí ti druzí zkrátka neimponují, nepřitahují a ona už se sama rozhodovat nedokáže a možná ani nechce.

Ani nevíte, jak moc ráda bych přišla na to, že to je jinak a jak.

Ráda, opravdu ráda si přečtu názory obou stran a těším se, že mi výše uvedené dotazy někdo osvětlí. Budu nesmírně šťastná, budou-li tyto odpovědi formulovány a celá diskuse proběhne kultivovaně a bez urážek. Ještě raději budu, zazní-li skutečné argumenty, ideálně, odkážete-li mne na důvěryhodné zdroje.

Zkrátka bude prima, nedojde-li na kompenzaci různých frustrací ani na pověstné poměřování pindíků.

Předem děkuji

D.S.

Autor: Dáša Stárková | čtvrtek 2.8.2018 11:15 | karma článku: 35,87 | přečteno: 4419x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.