Letní sucho, dědečkova studánka a déšť

5. 08. 2018 10:13:57
Když je ta doba horka a sucha, nostalgicky vzpomínám na své dětství, trávené na zahradě mých prarodičů, na naši velkou rodinu, na babičku s dědou a na... tehdejší horko a sucho. Ano, i tehdy byly.

Moje dětství, to jsou odpoledne, večery, víkendy a prázdniny od jara do podzimu trávené u prarodičů na zahradě. Babička s dědou byli příjmením Smutní, ale na zahradě bývalo vždycky veselo a nikdy, nikdy tam nebyla nuda. Ač bylo pořád co okopávat, plít, přivazovat, sázet či sklízet, vždycky se našel čas na kafíčko, pivečko (tenkrát jsme jezdili busem), buchtu (kdy jí babička, mamka nebo tety pekly, netuším) a jídlo. Žádné z pytlíku, hezky domácí, poctivě doma uvařené a v taškách v jídlonosiči donesené, v boudičce na plynu ohřívané. Zatímco rodiče a prarodiče společně pracovali nebo drželi siestu, my děti jsme si buď hrály, krmily králíky, sbíraly ovoce, houpaly se na houpačce a četly anebo s dospělými vyplňovaly křížovky. Nádherné byly i podvečery, kdy se najednou všichni vymrštili, začali se přetahovat o konve, kýble a konývky a pustili se do zalévání zahrady. Dodnes vzpomínám, jak jsme se všichni shromáždili kolem jediného květu jakési rostliny, která měla rozkvést společně se stmíváním. Dospělí i děti jsme odložili tašky a všichni jsme čekali. V jednu chvíli jsme jako jeden muž zadrželi dech, abychom všichni najednou úžasem vydechli a řekli sborové „jééééé“.

Jedinou kaňkou na našem žití na zahradě byla horká léta a nedostatek vody. Vodovod v zahrádkářské kolonii nestíhal, a tak jsme šetřili pracně sesbíranou dešťovou vodou jako šafránem.

Když už i voda v sudech docházela, začali maminka a teta, tatínek a strejda a my děti, popostrkované rodiči, připomínat dědovi, že by se dala obnovit studánka s vlastním pramenem, se kterou kdysi prarodiče zahrádku koupili.

Děda naslouchal, šlukoval zhluboka cigaretu, upíjel ze své kávy a hleděl do dálky a slova jako by po něm stékala. Všichni se cítili dotčeně, jen babička mlčky míchala jakousi polévkou. Když pak šla cosi odnést na kompost, přidala jsem se k ní a, lehce dotčeně, jsem se jí ptala, proč dědovi něco neřekne. Babička se nebesky usmála, poposunula si těžké brýle na svém nose, pohladila mě po vlasech a povídá: „Dášulko moje, děda je mužský a ten si na všechno musí přijít sám. Musí to být jeho nápad. Dejte mu čas. Čím déle ho upomínáte, tím déle bude trvat, než na to přijde“.

Jednoho podvečera, když už se všichni chystali zalít zahradu zbytkem vody ze sudů, děda se nadechl a od své cigarety a kávy povídá: „Co myslíte, nešlo by obnovit tu studánku, co byla támhle pod tím záhonem?“ Než bys řekl švec, svlékli se tatínek a strejdové do půl těla a pustili se do kopání. Skoro nestíhali, protože dlouho podřimující pramen plnil otvor v zemi rychleji, než stíhali odvážet hlínu. Když skončili, usmívalo se se na ně menší jezírko. Chvíli trvalo, než zkalený jíl sedimentoval, ale pamatuji si, jak mi to tehdy připadalo jako neuvěřitelný zázrak, spojení díla přírody a člověka. Pamatuji si, jak mé dětské dušičce připadalo, jako by si i zahrada mocně oddychla.

Od té doby už jsme nemuseli s vodou škudlit a spoléhat se na déšť.

Zatímco píši tuto povídku, přírodě kolem nás se neskutečně ulevilo. Nejen, že lehce zapršelo včera odpoledne, ale dnes už od rána prší, jen se leje. S uspokojením sledujeme, jak se nám plní sudy pod okapy a jak žíznivě pijí plodiny i trávník. Před chvílí jsem sledovala houf ptáků, kteří ještě chvíli před deštěm vyzobávali zbytky ze strniště, jak se vznesli a nechávají se sprchovat vlahým deštěm a houpat vánkem, který ho doprovází. Houpali se, měnili formace, taková malá ptačí spartakiáda. Doposud skomírající rostliny se postupně narovnávají a to, co zbylo z manželem hleděného trávníku žíznivě sosá každou kapku vody, která na něj dopadá.

A tak si říkám, že ten déšť je tak trochu jako můj dědeček. Dokud jsme ho přemlouvali, tak ne a ne přijít. Jakmile jsme mu dali čas, je tu.

Přeji vám všem, ať jste kdekoliv, aby i přírodu kolem vás svlažil a napojil vydatný déšť a aby i u vás zavládla taková pohoda, jakou si já pamatuji z mého dětství a jakou zažívám teď se svou rodinou.

P.S. tento blog věnuji babičce Růžence s dědou Mílou a oběma tetám, Helence a Hance, kteří už s námi nejsou a na které s takovou láskou vzpomínám. A taky Alánkovi, irskému setrovi mých prarodičů, který do mých vzpomínek na zahradu a rodinu patří.

Autor: Dáša Stárková | neděle 5.8.2018 10:13 | karma článku: 18.95 | přečteno: 383x

Další články blogera

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma článku: 29.44 | Přečteno: 977 | Diskuse

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma článku: 14.76 | Přečteno: 353 | Diskuse

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma článku: 40.18 | Přečteno: 4755 | Diskuse

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma článku: 26.31 | Přečteno: 1251 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.34 | Přečteno: 239 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 1487 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 471 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 334 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1779

Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...