Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svátost heterosexuálního manželství?

Nedávno jsem sledovala TV debatu na ČT24, velmi zjednodušeně, ohledně toho, zda párům gayů a leseb dovolit uzavírat institut manželství anebo nikoliv.

Debata probíhala v den, kdy byly podávány návrhy dvou zákonů. Jeden z nich prezentoval snahu celkem šesti organizací homosexuálních párů gayů i leseb smět uzavírat sňatky se statutem totožným s manželstvím. Tuto iniciativu zaštiťovala organizace Jsme fér, zastupovaná panem Czeslawem Walekem. Druhý návrh zákona, opoziční, předkládal obhajobu svátosti manželství heterosexuálního a potažmo žádal znemožnění toho homosexuálního. Ten zastupovala či představovala paní Jana Jochová. Jméno její organizace jsem nepostřehla, omlouvám se.

Upřímně, argumenty obou stran, v diskusi stále dokola probírané a vysvětlované, byly lehce plytké, ale přesto mne přiměly k zamyšlení.

Zatímco pan Walek opakoval a vysvětloval, proč by chtěli mít ti z gayů a leseb, které spojí své životy, stejná práva, možnosti a povinnosti, jako mají jedinci spojení heterosexuálním sňatkem a dokládal to praktickými ukázkami, paní Jochová argumentovala stále týmž.

Zásadním argumentem paní Jochové bylo, že na manželství jako institut sice nikdo právo nemá (ani ona sama prý ho kdysi neměla), ale jelikož je manželství vyhrazeno spojení muže a ženy za účelem zplození a společné výchovy dětí, je vlastně potřeba tento institut chránit tak, jako je třeba chránit děti.

Okamžitě jsem si vybavila všechny ty rodiny v mém okolí, kde partneři:

  • Sňatek sice uzavřou, ale děti mít nechtějí anebo nemohou, a tudíž nemají vlastní a často ani adoptované.
  • Sňatek odkládají z všelikých důvodů na neurčito, nepovažují za důležitý. Často mají argument, že je pak jednodušší se rozejít než rozdělit o děti a majetek. A to dokonce i tehdy, kdy spolu vychovávají jedno i více dětí, namnoze společných.
  • Sňatek neuzavřou prostě proto, že se jeden z rodičů společné výchovy nechce účastnit. Častěji je to otec, ale nikoliv výhradně.
  • Sňatek sice uzavřou, ale minimálně jednomu z nich svatý není, tedy mu jeho svátost nepřekáží v přelétavosti, nezřídka i k zakládání dalších rodin. Ať už dalším sňatkem korunovaných či nekorunovaných.
  • Sňatek sice uzavřou, ale brzy zase ukončí (někteří i opakovaně), a tak dítě či děti vychovává jen jeden z rodičů. Výsledkem jsou potom děti bez jednoho z rodičů, či jednoho z rodičů supluje člověk cizí, nezřídka se takových lidí v životě jednoho dítěte vyskytne více.
  • Sňatek sice uzavřou, ale o děti pečuje jen jeden z rodiny (častěji matka), zatímco druhý se stará o vydělávání peněz do takové míry, že v práci tráví většinu času.
  • Věřím, že mnozí znáte příklady podobné a možná i jiné, které mne právě nenapadly.

Takže ve výsledku je příkladná heterosexuální rodina, o které hovořila paní Jochová, spíše výjimkou. A to, žel bohu, i mezi rodinami, které spojil Bůh v kostele a které by se tedy rozlučovat již neměly. I ty si nacházejí prostředky jak se s jedním partnere rozejít a moci se znovu „posvěceně“ oženit/vdát v kostele.

Oproti se tomu se mi obratem  vybavily páry homosexuální, které si tak moc váží možnosti moci se k sobě hlásit, sdílet společnou domácnost či společně dokonce vychovávat vymodlené dítě (jakoukoliv cestou získané), že by nám měli jít příkladem. Věřte či nevěřte, mnohé děti nás heterosexuálů by mohly dětem, které jsou vychovávány dvěma maminkami a či dvěma tatínky, závidět všechnu lásku, pohodu, zázemí a oporu širší rodiny, ve které vyrůstají.

Čeho se tedy paní Jochová a její souvěrci a spolubojovníci obávají? Že bude nebiologický rodič čerpat paragraf v případě nemoci dítěte? Vždyť to smí každý, koho si rozvedený/svobodný rodič samoživitel/ka nastěhuje do domácnosti, a to dokonce i u párů nesezdaných. Nebo snad, že se na dítě do školy přijdou ptát dva tatínci nebo dvě maminky?

Nebo snad toho, že se děti nás heterosexuálů dozví, že i děti dvou maminek či dvou tatínků mohou být v lásce a vzájemné úctě vychovávané a celkově správně vedené? Anebo snad toho, že tak jako existuje SJM (společné jmění manželů), bude de facto již de jure existovat společné jmění manželů homosexuálů, které bude moci být děleno a děděno?

Anebo snad někomu vadí, že se nechtěným a odloženým dětem v dětských domovech a jiných zařízeních zvýší možnost vyrůstat v kompletní, byť nestandardní rodině?

Co by asi paní Jochová a jí podobní dělala, kdyby její dítě, plod toho jediného správného, jí uznávaného, manželství projevilo homosexuální sklony či jí postavilo před hotovou věc, totiž, že miluje osobu stejného pohlaví? Zapudila by ho/jí? Odmítla by přijmout jeho životního partnera/ku a nepohlédla by na jimi vychovávané případné děti?

Víte, jsem také věřící (evangelík) a také mám děti. Mnohokrát jsem se sama sebe ptala, co bych dělala, kdyby mi některé z nich přišlo říci, že se mu líbí osoba téhož pohlaví a že s ním/ní chtějí žít až do smrti. Za sebe mohu říci, že bych si někde v ústraní poplakala, že nebudu mít od svého syna/dcery vnoučata, ale navenek bych jejich lásku přijala, protože bych si moc přála, abych jednou mohla umřít s pocitem, že je moje dítě šťastné.  A kdyby k tomu navíc mohl/a požívat stejného titulu (vdaná/ženatý) a možností, jako my, heterosexuálů, věřte mi, že by se mi z tohoto světa odcházelo mnohem snáze…

Jsem šťastně vdaná. Šťastně a požehnaně, v tom nejvyšším slova smyslu. A snad i právě proto si nemyslím, že by podobné štěstí a požehnání mělo být zapovězeno těm z nás, s jejichž geny a preferencemi si pohrála příroda a všeliké okolnosti.

Takže za mne proč ne?

A jak na tuto problematiku pohlížíte vy? Považujete manželství za svátost, která by měla přináležet jen nám, heterosexuálům?

Předem děkuji za věcné argumenty a kultivovanou diskusi.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/218411058131009-homosexualni-snatky-versus-obrana-tradicniho-manzelstvi

Autor: Dáša Stárková | úterý 16.10.2018 20:52 | karma článku: 33,16 | přečteno: 4460x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.