Proč se účastním učitelské stávky?

6. 11. 2019 7:48:13
Ne, není to jen kvůli penězům (sníženému objemu, ani jeho rozložení mezi tarif a odměny). Ani kvůli mé nedůvěře v AB. Není to (nákladný) rozmar ani truc vůči žákům a jejich rodičům. Je to snaha upozornit na následující

...nesrovnalosti a vyvrátit tak několik fám, které vám tak setrvale předkládá a úspěšně přiživuje stávající vládní garnitura v čele s premiérem a ministrem školství, že tomu věříte.... bohužel...

1/ ač jsme vysokoškoláci, naše platy patří dlouhodobě mezi nejnižší platy vysokoškoláků, a to jak v rámci naší republiky https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ucitele-vysokoskolaci-plat-ministerstvo-skolstvi_1909060702_pj, tak i civilizovaného světa https://www.kurzy.cz/zpravy/511284-platy-ceskych-ucitelu-cesti-ucitele-jsou-na-platech-stale-biti-ve-srovnani-platu-vysokoskolaku/. Taková situace je těžko únosná pro mne, dosluhujícího "nadšence” a absolutně nemotivující (troufám si říci demotivující) pro potencionální zájemce z řad absolventů pedagogických fakult, pro zájemce o jejich studium a zájemce z řad nepedagogicky vzdělaných vysokoškoláků.

Namítáte, že tuto práci nemusím dělat? Jenže ono nejde pouze o mne a mé stávající kolegyně. Koneckonců, to, že učím, neznamená, že se jiné práce štítím, že nejsem schopna ji vykonávat anebo že bych se neuplatnila v jiných oborech. Právě naopak. To, že tuto práci i přes popisovaná úskalí dělám dál, svědčí o tom, že jsem této práci a výuce vašich dětí oddaná. Ale všechno má svou mez.

A kdybych ztratila trpělivost či se zařídila podle podobných doporučení a ze školství odešla pracovat jinam, kdo bude do budoucna učit vaše děti a děti vašich dětí??? Ono totiž, zatímco v jiných profesích roste ohodnocení úměrně s postupující kariérou (tedy nejen odpracovanými roky, ale i profesním růstem), u učitelů tomu tak není, takže učitel ve středním věku bere podstatně méně než jeho vrstevníci v jiných profesích.

Výsledkem je neustále se zvyšující množství chybějících pedagogů ve školách, a potažmo snižující se kvalita vzdělávání.

2/ Doposud učitelům nízké platy nevadily a najednou stávkujeme? Samozřejmě, že vadily, ale

a) vždyť poslední hospodářská krize, kterou si všichni pamatujeme, trvala od roku 2008 do roku 2015 https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_recese, přičemž od roku 2014-2017 byl AB ministrem financí a vicepremiérem https://cs.wikipedia.org/wiki/Andrej_Babi%C5%A1), proč tedy nezačala přidávat už jeho vláda?

b) Byl to Andrej Babiš, kdo osobně opakovaně prohlašoval (za všechny změny jeho názorů a prohlášení https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ucitele-priplatky-platy-msmt-rozpocet-finance-vlada-penize.A181030_154621_domaci_brzy

https://www.irozhlas.cz/komentare/andrej-babis-ucitele-platy-zvyseni-platu-vlada_1903101313_dbr

https://tn.nova.cz/clanek/ucitele-si-prilepsi-jejich-plat-poroste-o-osm-procent-schvalila-vlada.html), že platy postupně porostou v předem naplánovaných procentuálních stupních až ke slibovanému navýšení na 150 % či na průměrný plat 45 tisíc. Naposledy někdy v červenci tohoto roku. Až minulý týden najednou došlo ke kritizované změně a rezolutnímu odmítnutí dalších vyjednávání. Jaká jiná dedukce vás napadá nežli, že jde o “účelovku”, tedy účelový volební příslib, který neměl být nikdy splněn?

Víte, čeho se obávám? Že než dojde ke slibovanému navýšení platů, bude nejen konec volebního období hnutí ANO, ale také dojde k vyčerpání jakýchsi rezerv a přechodu pokrizové recese v další hospodářskou krizi https://www.irozhlas.cz/komentare/ekonomika-hospodarstvi-krize-recese-nemecko-cesko_1907301527_lac a výsledkem bude, že namísto zvýšení platů dojde k utahování opasků... a učitelé, odpusťte mi ten výraz, zase utřou, protože bude zapotřebí hasit jiné, větší problémy.

3/ Už nechci, aby byl můj učitelský plat a my učitelé samotní jako hračky a oběti politického boje. Hnutí ANO ústy Andreje Babiše a ministra Plagy opakovaně zdůrazňovalo zvýšený zájem o podporu systému vzdělávání a učitelů jako jeho nositelů. Na slib 150% navýšení na průměrný plat 45000,- Kč pro učitele, stejně jako na jiná svá populistická prohlášení a kroky, získalo hnutí spoustu voličů. Jak se zdá, nyní peníze došly, sliby postupného navyšování splnit nelze, učitelé ztratili důvěru ve splnění výše uvedených slibů a serioznost jednání obou pánů. Rázem, doslova ze dne na den, jsme se stali těmi špatnými a nevděčnými. Výsledek? Namísto, aby AB přiznal, že slíbil nesplnitelné, spletl se anebo přiznal barvu (že šlo jen o účelovou předvolební vábničku), poštval neučitelskou veřejnost proti učitelům. Vážně nemáme být za co vděční a proč jeho příslibům nadále důvěřovat!

4/ Učitelé už dostali tolik peněz a stále kritizují a kverulují a nyní dokonce stávkují. Vážně tomu věříte? K tomu připojuji následující: „Platy učitelů sice vzrostly od roku 2013 o 31 procent, ovšem průměrná mzda v České republice stoupla ve stejném období o 27 procent,“ doplňuje Radek Sárközi, „rozhodně tudíž nelze hovořit o masivním zvyšování, jak tvrdí premiér, jedná se spíše o valorizaci.“ (http://www.pedagogicke.info/2019/11/pedagogicka-komora-podporuje-stavku.html)

5/ Prý si beru vaše děti jako rukojmí – ne, neberu. Naopak, stávky se účastním za a pro vaše děti. Za to, aby se výrazně zlepšil celý systém vzdělávání, aby ve školách zůstali zkušení pedagogové a aby odpovídající platové ohodnocení přivedlo do školství odborníky nové, erudované, motivované.

Exministr školství Josef Dobeš na otázku, jaký plat by byl odpovídající, odpověděl: “takový, který by přivedl do školství alespoň 30-40 % vysokoškolsky vzdělaných učitelů - mužů (živitelů rodin, jak dodal) ... tedy okolo 50 tisíc Kč.”

6/ Já vím, že oficiální důvod stávky, postulovaný učitelskými odbory, zní jako přitažený za vlasy, a ne zcela regulérní, systémový. Vím i, že by řada dalších učitelských organizací, jako je Učitelská platforma, uvítala cíl jiný, ideálně za ono přislíbené navýšení o 15%. http://www.ceskaskola.cz/2019/11/ucitelska-platforma-ke-stavce-odboru-se.html, Na druhou stranu, víte, proč odbory a učitelé tolik brojí proti přesunu části přislíbených peněz (už i tak snížené o oněch 5 %) do odměn? Nejde o to, že by tím dávali najevo nedůvěru v ředitele škol, jejich manažerské dovednosti a férovost v odměňování. Skutečným důvodem je to, že peníze, určené k odměňování, jsou peníze spíše virtuální. Nepřichází přímo řediteli, ale provozovateli školy, tedy kraji, a tudíž je ředitel často k dispozici k odměňování ani nedostane.

Takže ano, ač považuji načasování a zdůvodnění stávky, vyhlášené Pedagogickou komorou, za nepříliš šťastné, připojuji se k ní a jsem pyšná jak na kolegy na své škole, tak i na kolegy působící na ostatních základních školách v našem městě, kraji a v dalších krajích ČR, kteří činí totéž.

Považuji totiž za správné, abychom my učitelé dali rezolutně najevo, že jsme ztratili důvěru ve sliby pana premiéra a že se dál za nos tahat nenecháme a ani, že nehodláme být nadále současně prostředky i oběťmi jeho politických pletich.

Víte, co budu dnes, během stávky= zadarmo dělat? Jdu si do školy připravovat materiály na další výuku pro vaše děti. Navzdory všemu výše uvedenému jsem totiž učitelka tělem i duší a vnímám tuto práci jako poslání.

Nejsem ovšem ani jeptiška, mnich ani rytíř. Stejně jako vy, i já mám rodinu, i já potřebuji odpovídající ohodnocení mé práce. Nevím, jak vy, ale moje rodina si nemůže dovolit, abych měla svou práci jako charitu.

Autor: Dáša Stárková | středa 6.11.2019 7:48 | karma článku: 40.65 | přečteno: 6460x

Další články blogera

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma článku: 29.44 | Přečteno: 977 | Diskuse

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma článku: 14.76 | Přečteno: 353 | Diskuse

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma článku: 40.18 | Přečteno: 4755 | Diskuse

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma článku: 26.31 | Přečteno: 1251 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 328 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 334 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1779

Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...