Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Velká karma R^

Úmyslné lhaní (patrně s cílem zatáhnout společnost za pomoci vylhaných informací na scestí) je hrozná věc. Je mým celoživotním pozorováním a přesvědčením, že lidé, kteří takto vědmě a úmyslně pracují se lží, jsou jí postupně sami zevnitř požíráni. Jistě, může to trvat dlouho a proces je zdánlivě neviditelný, ale funguje spolehlivě. Bylo to například vidět na tom, jak se koncem 80. let do té doby mocný komunistický režim najednou zhroutil jako domeček z karet.

0 0
možnosti

Existují dva nedávné průzkumy, v rámci možností snad důvěryhodné:

Oficiální armádní 2015 (ca 1000 respondentů)

http://www.mocr.army.cz/assets/informacni-servis/zpravodajstvi/pruzkum_verze-pro-tk-web.pdf

a průzkum Cevro institutu 2014 (ca 1000 respondentů)

http://www.cevroinstitut.cz/upload/ck/files/PCTR/PCTR_postoje_obcanu_CR_k_NATO_a_USA.pdf

Oba průzkumy naznačují nadpoloviční podporu účasti v zahraničních misích, ale:

Jak správně konstatoval Váš kamarád, zmíněný v blogu, mediální prezentace výsledků průzkumu bývá vytržená z kontextu a interpretuje výsledky ve prospěch předem zvolené možnosti, kterou dané médium preferuje.

Obecně u průzkumů typu "Rozhodně Ano/Spíše Ano/Spíše Ne/Rozhodně Ne/Nevím"

vidím hlavní úskalí v kategoriích Spíše a Nevím - podle mne je Spíše Ano a Spíše Ne jen emotivně zbarvené Nevím, v mediálních výkladech se ovšem kategorie Spíše sčítají s kategoriemi Rozhodně, protože se tím snáze vytváří případné většinové mínění. Podle mého je tento postup zavádějící, pokud Rozhodně Ano/Rozhodně Ne nedosahuje aspoň 25-30%, je "tvrdé jádro" příliš malé na to, aby se připočtením "Spíše" vytvářela iluze většiny.

Další problém je matematický - koláče a sloupcové grafy pracují hezky školsky lineárně se 100%, podmnožiny připadající na alternativy odpovědí na otázky se ovšem zčásti prolínají a tvoří tedy více než 100% - názorná ilustrace je v armádním průzkumu u postoje k ohrožení naší vlasti - více než třetina by bránila se zbraní v ruce, více než dvě třetiny by se zapojily do civilní služby a skoro třetina by nedělala nic - to máme zhruba 4/3:-).

1 0
možnosti

Děkuji za zevrubnou informaci a názor, pane Široký. Nahlédla jsem do obou odkazů. Mně z toho vychází, že můj závěr, tedy že sociolog Petr Hampl informace, prezentované v TV Prima misinterpretoval, tedy lhal, je správný. S ohledem na jeho postulované vzdělání si troufám prohlásit, že tak činil záměrně, tedy manipulovat s těmi, kteří se spoléhají na jeho erudovanost.

2 0
možnosti
Foto

R^ Smekám před detailním vyhledáváním informací zpětně, porovnávání a dokazování!!! To je mravenčí práce a ta Vaše přinesla zajímavé výsledky.!!

3 0
možnosti

Zdeni, já se musím přiznat, že ty zásluhy patří především mému manželovi. On je tím, co když se zakousne (do šlahounku informace), tak jí najde i kořínek. My pracujeme v tandemu. Já jsem ta, co se rozhořčí nebo nadchne a on mi k tomu najde zdroje.

2 0
možnosti

...každý věří tomu, čemu chce. Věřit přestane, když se zklame. Když mě někdo podvede, může mi být blízký pokrevně nebo duchovně, opustím ho a už se nevrátím i kdyby o mě šířil cokoli. V takový moment, neznám ani svou babičku.

3 0
možnosti
Foto

tak je to bohužel ve spoustě věcí-lidé nemají už ani čas si informace ověřit-dnes jsem například na fc našla video jak černoši rabují v kavárně a pod tím vítejte imigranti ve Španělsku -na you tube ten samý snímek starý téměř dva roky s titukem, že jsou to protestující studenti v Pretórii-jasná manipulace:-/

3 0
možnosti
Foto

Pokud je mi známo, tak žádná agentura CVVN neexistuje, toliko CVVM.

A z Vašeho článku mi není jasné, co vlastně pan sociolog Hampl řekl, tedy provedl. Někde vám to vypadlo cestou.

3 1
možnosti

To bude pane docente jiste neco podobneho jako ta rocenka CIA,

2 1
možnosti
Foto

Dášo, karma jako když vyšije...Pan Hampl, prezentovaný jako sociolog, si nepokrytě vymýšlí. Bohužel, pan redaktor nemá šanci v daný okamžik přímého přenosu reagovat a pravda vyjde najevo později, nicméně v hlavách lidí je již myšlenka, že když to říkal v televizi študovaný člověk - sociolog - tak je to prostě pravda.

Problémem, na který narážíš, je nedostatek kritického myšlení. Kolem nás létají tisíce informací, není čas všechny ověřovat, člověk zaměstnaný tím tuplem, takže se stane, že prostě uvěří a třeba i dál šíří. Málokdo si sedne . jako třeba teď Ty - a vyhledá všechny informace.

Panu Hamplovi nevěřím už dlouho, neposlouchám jej. Jsou naopak jedinci, kterým věřím, které poslouchám a jejichž vyjádření beru. Platí to třeba i tady na blogu, kde se programově vyhýbám otevřít některé autory, které považuji za silně manipulativní jedince.

Ale máš pravdu, absolutní obrana neexistuje. R^

7 1
možnosti

Nezlobte se ze se vracim k minulosti, ale kolik procent volicu volilo Milose Zemana prave diky jeho lzim?

5 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS