Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Myslím, že tu nikde vlastně nezaznělo o tom, co to je svátost manželství z nadpisu. Je to zdánlivě velmi jednoduché. Ježíš ustanovil a církev od apoštolských počátku slouží lidem sedmi dary Božími, nazývanými svátosti. Jedná se o svatý křest, biřmování, zpověď, přijímání, svátost nemocných, manželství a kněžství.

Svátost manželství je samozřejmě určena pro muže a ženu, jak se píše v prvních kapitolách Bible, potvrzených Ježíšem stejnými slovy: "Proto opustí muž otce a matku a připojí se ke své ženě, budou ti dva jedno tělo. Co Bůh spojil, člověk nerozlučuj."

0 0
možnosti
JP

Paní Stárková, myslím si, že jste na základě okruhu Vaší hezké rodiny, známých či církve příliš idealistická ohledně těch dvojic stejného pohlaví.

Jedna z hlavních věcí jsou jistě děti. Jak je možné, že jim chtějí zajistit, aby už přímo přišly do prostředí, kde nemají tátu a mámu? To je přece skutečné přirozené právo dětí. Společnost se hroutí neodpovědným jednáním dospělých, ale nějaké prý fér organizaci to nestačí a chce přidat ještě další děti bez přirozených rodičů? Proč?

Tady je druhý bod, stokrát opakovaná lež se pravdou nestává ani když jde z kdysi demokratických a svobodných zemí. Víme, že homosexualita osoby je jakýsi její stav, kdy ji nepřitahuje přirozený sexuální pud ke komplementární dvojici, ale ke stejnému pohlaví.

Bible toto jednání popisuje několikrát v příbězích starého zákona. Jde to vždy se zločinem proti nevinným (chcete-li, čtěte o rozkladu společnosti příběh z Bible, kniha Soudců 19.-21.kapitola). Svatý Pavel výslovně uvádí homosexuální sklony jako trest za bezbožné chování. Ano, ale dnešní, nazváno podle dřívějších komunistů "vědecké důkazy", prý mluví jinak. Nemohu už dál psát, ale ty důkazy nejsou průkazné. Která homosexualita (hx) je založena před narozením, a jakým genetickým stavem? Které z jednovaječných dvojčat bylo homosex.(hx) před narozením? Kolik z praktikujících hx jsou před narozením, kolik trans, kolik pedofilních kolik se jimi stává během života? Vrozenost homosexuality je pohádka pro lidi, kteří nic nevědí o vývoji lidské sebeidentifikace, neuróze či záznamech o výsledcích léčby těch, kteří o to mají zájem. Homosexualita je ideologická položka, která zneužívá lidí, kteří se dostali do područí této neurózy. Pro nějakou stovku dvojic chtějí rozestřílet, ovšem laskavě, údajně bez obětí na životech, celý pořádek ve společnosti ohledně rodiny. Paní blogerko, rád si přečtu Vaši reakci.

0 0
možnosti
DS

pane Pavelko, rozhodně se s Vámi nebudu debatovat o vzniku homosexuality, ergo ji míchat s dalšími nemocemi a úchylkami, kam jste je přibalil Vy. Nejsem sexuolog ani psychiatr, ale to Vy myslím také ne..

Rozhodně si netvořím názor "jen" na základě mé "růžové" zkušenosti. Jen věřím, že alespoň nějaká znalost tématu je lepší než odsuzovat jen na základě xenofobie (=nesnášení něčeho, co vlastně neznám). Věřím, že tak jako se v mnoha oborech posunuly hranice (např. technika, medicína) toho, co již považujeme za přípustné či normu, tak bychom si již měli připustit, že tito lidé mají právo na existenci, na život mezi námi a dokonce i na stejné "vymoženosti", nejen povinnosti, jako my. Většina z nich jsou totiž občany jako Vy a já, vydělávají, platí daně, ctí zákony, tudíž by měly mít i stejná práva.

Co se exegese bible (respektive Vámi náhodně z kontextu vytržených úryvků z ní) týká, to je na velelouhou debatu. Mne zase napadá Matouš, 22.21: "Dejte Císaři, co je Císařovo a co je Božího, Bohu". Vnímám to tak, že i homosexuálové jsou Boží stvoření, tudíž nám nepřísluší je odsuzovat. A pakliže bude schválen zákon, který umožní homosexuálům sňatek, pak bychom to měli respektovat tak, jako již respektujeme institut registrovaného partnerství.

A co se týká dětí... Připadá Vám snad více v pořádku, že více než 50% dětí v současnosti vyrůstá s jedním z rodičů, pendluje mezi rodiči anebo je nuceno respektovat a jako normu vnímat, že jejich heterosexuální rodiče nejsou sezdaní, že se hádají či že jsou rozvední anebo že ten z rodičů, v jehož domácnosti setrvávají, žije, nesezdán, s dalším partnerem? Všímáte si toho chaosu? Sodoma Gomora, že? V tomto světle vážně nevidím nic špatného na tom, kdy dítě vyrůstá v rodině homosexuálů,kteří často tvoří podstatně stabilnější zázemí. Zkrátka vnímá jako normu, že má dva tatínky či dvě maminky, neboť přítomnost a autoritu druhého pohlaví suplují představitelé širší rodiny, přátelé a/nebo učitelé. Hezký víkend přeji

1 0
možnosti
JL

Moc Vám děkuji za sepsání Vašich dojmů a Vašeho názoru. Vnímám to stejně - pokud paní Jochová chce chránit především děti, proč nechrání i ty v homosexuální rodině? Protože tam když je z právního hlediska rodičem jen jeden z partnerů a druhý partner umře, nemá dítě nárok na sirotčí důchod. Naopak pokud by umřel ten "pravý" rodič, nemá druhý rodič právo na výchovu, neboť není rodičem. Je toto vážně ochrana dětí, které jsou nejdůležitější?

Líbí se mi i Váš postoj ohledně toho, kdyby se Vaše dítě "vyoutovalo". Určitě to není pro žádného rodiče lehké, i moje matka to potají oplakala. Na druhou stranu partnerova matka, věřící, s ním pak 9 let přestala komunikovat a až on se musel snažit znovu navázat kontakt, ale pořád je mu vyčítána jeho "volba". Myslím si že takhle by "Miluj bližního svého" fungovat nemělo.

0 0
možnosti
DS

To je mi líto... neumím si představit, že bych ztratila kontakt se kterýmkoliv z mých dětí z tak marginálního důvodu, jako je sexuální orientace... Chci věřit, že teď si to vynahradí....Také si myslím, že takhle druhé přikázání nefunguje. Víte, ono zní "miluj bližního svého jako sám sebe". Znamená to, že aby člověk opravdu miloval bližného svého, musí především miloval sám sebe.

Vidíte, to s těmi právními vztahy kolem rodičovství a potažmo ochrany dítěte mne ani nenapadly.

0 0
možnosti
Foto

vnímám to stejně-jsem z neúplné rodiny a vím jak těžce jsem snášela když se rodiče doma hádali, než se rozvedli-to člověka poznamená na celý život:-/:-/karma a dík za tak rozumný názor

0 0
možnosti
FM

Proč se tady všichni snaží ostatní přesvědčit, že v homosexuálních párech to klape lépe než v heterosexuálních? To je přece nesmysl na n-tou.

0 0
možnosti
Foto

J51a56n 70P19r44a38ž98á58k

17. 10. 2018 16:12

R^Karma, Dášo. Volně navážu článkem, díky za inspiraci:-)

1 0
možnosti
Foto

Já tomu asi zase moc nerozumím ! Manželství je od nepaměti svazkem muže a ženy. Proč o něj usilují lidé, kteří se mužem ani ženou necítí být ? Pokrok je znatelný na úplně jiných věcech, nežli na tom, že budeme neustále přepisovat zákony podle toho, jaká je zrovna módní politika. Znám velmi mnoho jedněch i druhých a jsou mezi nimi lidé takoví či onačejší. Jak už píše někdo níže, ať si homosexuálové vymyslí jiný název a právní postavení pro svoje svazky, když jim partnerství nestačí ! Ale manželství je něco úplně odlišného. Jenže oni si to nakonec stejně prosadí, jelikož se jich už tak trochu začínáme bát. Vypadá to někdy, že nebýt alespoň trošku homosexuál nebo transka, je velká nevýhoda. A to je docela škoda.

2 1
možnosti
JZ

No a co má být že je něco do nepaměti? To nemůžeme nic změnit, co jsme zavedli kdysi? Jsme přece ve svobodné společnosti, máme právo volby ne? Co je mi po tom, že něco bejvávalo? Proč by si měli homosexuálové vymýšlet jiný název pro svazek, který by byl fakticky stejný, jako manželství? To by tím pádem všude v zákonech muselo přibýt ke slovu manželství ještě další slovo, ačkoli by obě slova z hlediska zákona onzačovala tu samou věc. Nevím, jak jste přišel na to, že se homosexuálů začínáme bát, to tak možná Vy.

1 0
možnosti
JC

Existuje nějaký průzkum, kolika % lidí by se to týkalo? Asi není nutné pro každého dělat zákony. A jestli se někdo narodí jako gay nebo lesba, asi když se narodím s jednou nohou kratší, tak nebudu běhat maratony, nebo třeba slepci. Jsou diskriminovaní, že nedostávají řidičské průkazy? Chtěla by si s takovým řidičem autorka sednout do autobusu? Myslím, kdyby řídil.

0 0
možnosti
JZ

Jak pro každého dělat zákony? Tak snad každý má mít práva jako ostatní ne? (pokud tomu něco vážného nebrání) Tady nejde o to, dělat pro někoho speciální zákony, ale o to, zpřístupnit někomu práva, ze kterých je bezdůvodně zatím vyloučen. Slepci nedostávají řidičáky, protože je to nebezpečné. A pokud máte jednu nohu kratší, klidně si maraton neběhejte a seďte doma na gauči. Ostatní s kratší nohou ať mají právo si maraton zaběhnout, pokud chtějí.

0 0
možnosti
JZ

Tak manželství hlavně není žádná svátost, ale institučně garantovaná dohoda. O svátosti bych snad hovořil ve vztahu k lásce nebo nějakému mystériu.

2 0
možnosti
MB

tak asi nevíte, co znamená pojem svátost.

0 0
možnosti
AB

A23d17a27m 35B64í40l54e63k

17. 10. 2018 14:45

hluboce, ale opravdu hloboce s Vámi nesouhlasím. Ale Váš názor je Váš názor a tak to je v pořádku -sto lidí, sto názorů :-)

2 0
možnosti
TK

A proč manželstvím označovat svazek dvou osob, proč by to nemohl být svazek tří, pěti deseti osob. A musí to být jen svazek lidí? Už máme např. psí hřbitovy, není čas uznat svazek muže/ženy se zvířetem jako manželství?

0 0
možnosti
JZ

Když budeme chtít a vyplyne to z našich potřeb, můžeme klidně manželstvím označovat svazek deseti osob nebo svazek člověka a zvířete. Proč ne? Manželství je druh smlouvy, kterou jsme si mi lidé sami vymysleli a zajistili příslušnými institucemi. Pokud budeme chtít a dohodneme se, můžeme tento pojem libovolně rozšířit... Nakonec o zvířatech zcela vážně hovoříme jako o přátelích nebo mazlíčcích a přiznáváme jim lekckterá práva a důstojnost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.