Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J50a81n 97R76á57ž

6. 11. 2019 19:03

Opravdu by mne zajímalo, kolik hodin skutečně (!!) efektivně odpracuje učitel základní, či střední školy za rok, aby se dalo srovnávat odměňování absolventů universit v jiném profesním sektoru a učitelů.

Před chvíli jsem si přečetl na stránkách spolku Pedagogická komora, že základní nástupní plat učitele bude nově 31 330 korun a k tomu nenárokové odměny.

I když jsou dnes v privátu mzdy nepřiměřeně našponované, tak nástupní plat strojaře se pohybuje mezi - 25-30 tis. (zdroj platy.cz),, ale předpokládá se, že fond měsíční pracovní doby bude min. 180-190 hod a samozřejmě se očekává ochota pracovat o víkendech. Takže při veškerém respektu , který mám k profesi učitele, si nejsem úplně jistý, že vzhledem ke skutečně odpracovanému fondu využitelné pracovní doby, jsou oproti jiným profesím moc platově podhodnoceni. To, že není mezi mladými profese učitele preferována, má podle mého názoru jiné důvody, než jsou mzdy.

PS. Já bych kantora v současné době s materiálem, který ve škole většinově přebývá a vše svým dětem tolerující a odpouštějícími rodiči nedělal, ani za násobně vyšší plat. To jen aby bylo jasno, jaký názor na kantory, které považuji spíše za hrdiny, mám!

1 0
možnosti

R78a74d87e48k 51K23o85h19u70t

5. 11. 2019 18:03

Tady se na mnoha lidech učitelé podepsali. To muselo být pedofilů a podobnýhc psychopatů.

0 0
možnosti

Nejen podle mě je obrovskou chybou, že nestávkují za splnění Babišova původního veřejného (TV) slibu o 15% nárustu. Stávkovat za přesunutí dvou procent z pohyblivé do tarifní složky je typická odborářská ubohost.

2 0
možnosti

Tak včera mladej přinesl ze školy zprávu, že se u nich bude stávkovat a budou tedy mít volno. Už tak mají dnešní děti každou chvíli prázdniny či ředitelské volno, teď abychom si jeden vzali volno ještě kvůli stávce... a ještě na poslední chvíli.

2 0
možnosti

D71a53v52i42d 23V73l45k

5. 11. 2019 9:05

Měli byste být daleko tvrdší a stávkovat aspoň týden.Moc Vám všem držím palce. Děkuju za blog.A nic si neděl z těch hloupých keců zdejších Brouků Pytlíků.Díky DašoR^

1 3
možnosti

tak ať stávkují o prázdninách nebo jiných placených volnech, aby nezpůsobovali problémy rodičům svých žáků. Ať vyrazí do ulic a neschovávají se doma nebo ve školách.

2 0
možnosti
Foto

Zase se ukazuje Česká povaha. Když učitelům neplatily, byli ticho a klečeli a volili. Když jim začali přidávat peníze, mají málo, stávkují a chtějí víc . Zase se ukazuje, když nás někdo drží u huby mlčíme a klaníme se . Když povolí , stávkujeme. Přitom všude čteme, jak naše školství upadá. V soukromém sektoru platí , prvně ukaž co umíš a pak se ptej na peníze.

5 0
možnosti

Úpadek školství je evidentní. Stačí si spočítat hrubky ve Vašem příspěvku, najdete je v téměř každé větě (tedy Vy ne, ale jiní ano);-)

4 0
možnosti

„Stávkový požadavek školských odborů považujeme za naprosto minimalistický, původní slib zněl, že se pedagogickým pracovníkům zvýší platy o 15 procent, nyní to má být jen 8 procent do tarifů a další virtuální 2 procenta do nadtarifní části platu,“ vysvětluje viceprezident Pedagogické komory Janek Wagner, „oslovili jsme proto poslance, aby finance pro školství dodatečně navýšili formou pozměňovacích návrhů k zákonu o státním rozpočtu na rok 2020.“

Platy českých učitelů tvoří jen 64 % průměrné mzdy vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců, což je nejméně ze států OECD a EU. V sousedním Německu je to 100 %, v Polsku 80 %. Abychom dosáhli německé úrovně, musela by vláda zvýšit učitelské platy minimálně o polovinu. V roce 2003 činily platy učitelů 105 % průměrné mzdy v ČR, nyní je to 110 %. Příslib 130 % zazněl poprvé již před 16 lety. K tomuto slibu se na konci roku 2017 oficiálně přihlásila Poslanecká sněmovna ve svém usnesení. Česká republika dává na školství o čtvrtinu méně, než je průměr vyspělých států světa. To je deficit ve výši 50 miliard korun ročně.

„Platy učitelů sice vzrostly od roku 2013 o 31 procent, ovšem průměrná mzda v České republice stoupla ve stejném období o 27 procent,“ doplňuje Radek Sárközi, „rozhodně tudíž nelze hovořit o masivním zvyšování, jak tvrdí premiér, jedná se spíše o valorizaci.“

http://www.pedagogicke.info/2019/11/pedagogicka-komora-podporuje-stavku.html

2 0
možnosti
Foto

Platy učitelů nelze paušálně srovnávat s platy všech vysokoškoláků. Je totiž velký rozdíl, platí-li své zaměstnance nadnárodní korporace ze zisku nebo stát z rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků.

3 2
možnosti
Foto

Ano, to se Babišovi podařilo:

"... Žádná profese nemá tak skvělý výhled a takovou jistotu dalšího růstu, jako právě učitel. Průměrný plat v roce 2021 bude 45.342 korun. O 50 procent víc než v roce 2017..... "

"...V roce 2014 měli pedagogové plat 26.397 korun, .... V roce 2020 to bude 42.054 korun .... Za šest let se platy zvýší o 59,3 procenta u pedagogů...."

(zdroj FB)

1 0
možnosti

„Platy učitelů sice vzrostly od roku 2013 o 31 procent, ovšem průměrná mzda v České republice stoupla ve stejném období o 27 procent,“ doplňuje Radek Sárközi, „rozhodně tudíž nelze hovořit o masivním zvyšování, jak tvrdí premiér, jedná se spíše o valorizaci.“

http://www.pedagogicke.info/2019/11/pedagogicka-komora-podporuje-stavku.html

0 0
možnosti

Zkrátka je učitelů málo a Prchalova agentura pro výzkum babišova elektorátu je zařadila do skupiny "nezajímavé". Bohužel prvotní zařazení nepočítalo z tak tuhým odporem a zejména mediálním zviditelněním, které negativně zasahuje i cílovou skupinu voličů, učitele posunuje do skupiny "trochu zajímavé". Proto prozatím částečné ústupky a obligátní umělé propočty budoucího vývoje používané pro svoji dobrou demagogickou účinnost i při dalších tanečcích kolem výdajů a nezřídka i příjmů. Tyhle budoucí propočty nikdy nedopadnou (viz např. výtěžnost EET).

Proto učitelé mají už jen jedinou možnost jak zvýšit své šance a tou je stávka. Akce dostatečně mediálně propíraná ze všech stran může mít úspěch. Napovídá tomu i snaha Babiše a jeho sněmovních posluhovačů o bagatelizaci problému a dehonestování učitelské profese.

1 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS