Každej závidí a nadává, ale neumí si ani posekat kopřivy před vlastním barákem

Novorozené předjaří na vsi u rodičů nás vytáhlo ven. Vyrazili jsme na rodičů zahradu. Pozdravili jsme slepičky, kočičky, ptáčky a rašící výhonky. Když už hrozilo, že synek hupne do rybníčka mezi kapříky, vydali jsme se do vsi.

Čerstvě narozené jaro na vsi u rodičů nás donutilo k procházce. Společně jsme vyrazili prohlédnout zahradu. Pozdravili jsme popelící se slepičky, na sluníčku se vyhřívající kočičky, zbytečky v krmítku plenící ptáčky a všudypřítomné rašící výhonky. Když už hrozilo, že synek hupne do rybníčka mezi kapříky, co líně dospávali u dna, vydali jsme se do vsi.

Cestou jsme navštívili i sousedy rodičů, kteří, i přes svůj pokročilý věk, pilně hospodaří.  Od dětství jim říkám strejda a teta. Strejda, mimo jiné i kovář,  jezdí s koněm do lesa a pro trávu, teta, mimo svou práci, pečuje o býka, jalovičku, ovce a králíky.  Dřív jsme si sem chodili pro čerstvé mléko, ale to už se tetě a strejdovi nevyplatí, takový odbyt nemají.

I tak byl synek v sedmém nebi. Poprvé viděl z bezprostřední blízkosti býka, majestátně přežvykujícího slámu. S rozněžnělým „jů“ si div nevrhl na čerstvě dovezenou, vyjukanou, jalovičku. Uchvátilo ho i prase, které i přes svou velikost zvědavě opustilo zadní roh chlívku a běželo se nechat podrbat. Nejvíc ale synka uchvátila kobylka, co s ní strejda Fanda jezdí do lesa. Když mu strejda nabídl, zda si nechce kobylku pohladit, prcek jen zašpital „joooooo“. Nadšením nad mohutností toho, na omak heboučkého, zvířete ani nedýchal a vydechoval jen tichounké, skoro neslyšitelné „óóóóóóch, i-ha-ha“

Chvilku jsme se se strejdou bavili, jak moc se jim to jejich mini hospodářství vyplatí a on se rozhorlil.

Jak už ani nechodí na pivo, protože ho lidi a jejich nezastíraná závist jenom raz-dva-tři (následovalo odplivnutí). Jak nikdo nevidí, co dřiny, času, odříkání a shánění to obnáší. Jak všichni vidí jen to maso v mrazáku a na talíři.

Že ještě víc všichni závidí nedalekému hospodáři jeho perfektně fungující farmičku a náležitě ho pomlouvají.

„Tak jim povídám“, horlil. “Jenže, když vy se ještě ráno válíte v posteli, on už má nakrmeno, poklizeno a podojeno a když Vy se večer válíte u televize, on ještě lítá po poli a balíkuje slámu, aby mu nezmokla. Halt všichni jenom závidíte a pomlouváte, ale ani kopřivy před vlastním barákem si posekat neumíte“.

A se slovy „jak já tomu chlapovi nemůžu přijít na jméno“. A odplivnutím a mávnutím obrovskou upracovanou rukou ukončil debatu o lidské nátuře i současné politice.

Autor: Dáša Stárková | sobota 4.3.2017 15:21 | karma článku: 29,26 | přečteno: 1233x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Milý Samíšku,

15.7.2022 v 14:03 | Karma: 27,00

Dáša Stárková

Whataboutismus mezi námi

13.3.2022 v 14:09 | Karma: 21,93

Dáša Stárková

Už brzy se uvidíme

16.3.2021 v 23:10 | Karma: 18,17

Dáša Stárková

Když zlo nevidím, neexistuje

21.8.2020 v 10:51 | Karma: 24,79
  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.