Dáša Stárková

A pak že „je“ premiér nemá

5. 05. 2017 12:12:56
Reakce veřejnosti na současnou krizi vlády jsou rozporuplné. Někdo stále bezmezně straní ministru financí, někdo premiérovi. V čem se ale, myslím, shodneme, je překvapení z (re)akcí premiéra Bohuslava Sobotky.

Všichni se asi shodneme na tom, že dosavadní rozhodnutí premiéra byla, mírně řečeno, jalová, nerozhodná, lidově řečeno nemastná neslaná.

Od úterka však myslím všichni, ať jeho příznivci či nepříznivci, nestíháme zírat. Dokonce i ministr financí, Andrej Babiš, přiznal, že ho úterní prohlášení o zvažované demisi zaskočilo.

Včerejší nečekaná ceremonie naopak svědčila jen o neochotě našeho prezidenta situaci řešit a naopak ochotu přistoupit k neústavnímu řešení. O včerejším chování hlavy našeho státu ani nemluvím, není předmětem mého blogu.

Dnešním prohlášením však premiér ukázal, že mu termíny rozhodnost, strategie a znalost naší ústavy nejsou cizí.

Nestydím se za své antipatie vůči ministru financí, Andreji Babišovi. Jsem přesvědčena, že člověk tak nečestný, křivý, amorální a nedůvěryhodný nemá ve vládě suverénního státu, za jaký naši republiku stále ještě považuji, co dělat. Nestydím se za to, že opovrhuji člověkem, který se rozhodl učinit z nás všech dojné krávy, který káže vodu a sám pije víno a který na položenou otázku nedokáže zpříma odpovědět, aniž by odváděl řeč a vytvářel „strawmany“. Nestydím se za to, že se stydím za člověka-představitele vlády, který nedokáže včas odejít středem v situaci jako je tato, zatímco ve světě politici odcházejí z podstatně nižších postů za podstatně nižší provinění. Nestydím se za to, že si z celého srdce přeji, aby byl z vlády odvolán a byl minimalizován jeho vliv na chod našeho státu.

A proto jsem nesmírně vděčna panu Sobotkovi za to, že se konečně vzmužil, všem takto vypálil rybník, že dokázal, že se s protivníkem lze vyrovnat v intencích ústavy našeho státu.

A ještě vděčnější jsem mu za to, že se nenechal strhnout k emocí nabitým prohlášením, že vše řeší, aniž by ztratil svůj „klid Angličana“.

Jsem hrdá, že jsem se dožila doby, kdy člověk, který věru nikdy nebýval „mým koněm“, předvedl všem, že je fakt má.

Autor: Dáša Stárková | karma: 23.86 | přečteno: 1074 ×
Poslední články autora