Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se účastním učitelské stávky?

Ne, není to jen kvůli penězům (sníženému objemu, ani  jeho rozložení mezi tarif a odměny). Ani kvůli mé nedůvěře v AB. Není to (nákladný) rozmar ani truc vůči žákům a jejich rodičům. Je to snaha upozornit na následující

…nesrovnalosti a vyvrátit tak několik fám, které vám tak setrvale předkládá a úspěšně přiživuje stávající vládní garnitura v čele s premiérem a ministrem školství, že tomu věříte…. bohužel...

 

1/ ač jsme vysokoškoláci, naše platy patří dlouhodobě mezi nejnižší platy vysokoškoláků, a to jak v rámci naší republiky https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ucitele-vysokoskolaci-plat-ministerstvo-skolstvi_1909060702_pj, tak i civilizovaného světa https://www.kurzy.cz/zpravy/511284-platy-ceskych-ucitelu-cesti-ucitele-jsou-na-platech-stale-biti-ve-srovnani-platu-vysokoskolaku/. Taková situace je těžko únosná pro mne, dosluhujícího "nadšence” a absolutně nemotivující (troufám si říci demotivující) pro potencionální zájemce z řad absolventů pedagogických fakult, pro zájemce o jejich studium a zájemce z řad nepedagogicky vzdělaných vysokoškoláků.

Namítáte, že tuto práci nemusím dělat? Jenže ono nejde pouze o mne a mé stávající kolegyně. Koneckonců, to, že učím, neznamená, že se jiné práce štítím, že nejsem schopna ji vykonávat anebo že bych se neuplatnila v jiných oborech. Právě naopak. To, že tuto práci i přes popisovaná úskalí dělám dál, svědčí o tom, že jsem této práci a výuce vašich dětí oddaná. Ale všechno má svou mez.

A kdybych  ztratila trpělivost či se zařídila podle podobných doporučení a ze školství odešla pracovat jinam, kdo bude do budoucna učit vaše děti a děti vašich dětí??? Ono totiž, zatímco v jiných profesích roste ohodnocení úměrně s postupující kariérou (tedy nejen odpracovanými roky, ale i profesním růstem), u učitelů tomu tak není, takže učitel ve středním věku bere podstatně méně než jeho vrstevníci v jiných profesích.

Výsledkem je neustále se zvyšující množství chybějících pedagogů ve školách, a potažmo snižující se kvalita vzdělávání.

2/ Doposud učitelům nízké platy nevadily a najednou stávkujeme? Samozřejmě, že vadily, ale

a) vždyť poslední hospodářská krize, kterou si všichni pamatujeme, trvala od roku 2008 do roku 2015 https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_recese, přičemž od roku 2014-2017 byl AB ministrem financí a vicepremiérem https://cs.wikipedia.org/wiki/Andrej_Babi%C5%A1), proč tedy nezačala přidávat už jeho vláda?

b) Byl to Andrej Babiš, kdo osobně opakovaně prohlašoval (za všechny změny jeho názorů a prohlášení https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ucitele-priplatky-platy-msmt-rozpocet-finance-vlada-penize.A181030_154621_domaci_brzy

https://www.irozhlas.cz/komentare/andrej-babis-ucitele-platy-zvyseni-platu-vlada_1903101313_dbr

https://tn.nova.cz/clanek/ucitele-si-prilepsi-jejich-plat-poroste-o-osm-procent-schvalila-vlada.html), že platy postupně porostou v předem naplánovaných procentuálních stupních až ke slibovanému navýšení na 150 %  či na průměrný plat 45 tisíc. Naposledy někdy v červenci tohoto roku. Až minulý týden najednou došlo ke kritizované změně a rezolutnímu odmítnutí dalších vyjednávání. Jaká jiná dedukce vás napadá nežli, že jde o “účelovku”, tedy účelový volební příslib, který neměl být nikdy splněn?

Víte, čeho se obávám? Že než dojde ke slibovanému navýšení platů, bude nejen konec volebního období hnutí ANO, ale také dojde k vyčerpání jakýchsi rezerv a přechodu pokrizové recese v další hospodářskou krizi https://www.irozhlas.cz/komentare/ekonomika-hospodarstvi-krize-recese-nemecko-cesko_1907301527_lac a výsledkem bude, že namísto zvýšení platů dojde k utahování opasků… a učitelé, odpusťte mi ten výraz, zase utřou, protože bude zapotřebí hasit jiné, větší problémy.

3/ Už nechci, aby byl můj učitelský plat a my učitelé samotní jako hračky a oběti politického boje. Hnutí ANO ústy Andreje Babiše a ministra Plagy opakovaně zdůrazňovalo zvýšený zájem o podporu systému vzdělávání a učitelů jako jeho nositelů. Na slib 150% navýšení na průměrný plat 45000,- Kč pro učitele, stejně jako na jiná svá populistická prohlášení a kroky, získalo hnutí spoustu voličů. Jak se zdá, nyní peníze došly, sliby postupného navyšování splnit nelze, učitelé ztratili důvěru ve splnění výše uvedených slibů a serioznost jednání obou pánů. Rázem, doslova ze dne na den, jsme se stali těmi špatnými a nevděčnými. Výsledek? Namísto, aby AB přiznal, že slíbil nesplnitelné, spletl se anebo přiznal barvu (že šlo jen o účelovou předvolební vábničku), poštval neučitelskou veřejnost proti učitelům. Vážně nemáme být za co vděční a proč jeho příslibům nadále důvěřovat!

4/ Učitelé už dostali tolik peněz a stále kritizují a kverulují a nyní dokonce stávkují. Vážně tomu věříte? K tomu připojuji následující: „Platy učitelů sice vzrostly od roku 2013 o 31 procent, ovšem průměrná mzda v České republice stoupla ve stejném období o 27 procent,“ doplňuje Radek Sárközi, „rozhodně tudíž nelze hovořit o masivním zvyšování, jak tvrdí premiér, jedná se spíše o valorizaci.“ (http://www.pedagogicke.info/2019/11/pedagogicka-komora-podporuje-stavku.html)

5/ Prý si beru vaše děti jako rukojmí – ne, neberu. Naopak, stávky se účastním za a pro vaše děti. Za to, aby se výrazně zlepšil celý systém vzdělávání, aby ve školách zůstali zkušení pedagogové a aby odpovídající platové ohodnocení přivedlo do školství odborníky nové, erudované, motivované.

Exministr školství Josef Dobeš na otázku, jaký plat by byl odpovídající, odpověděl: “takový, který by přivedl do školství alespoň 30-40 % vysokoškolsky vzdělaných učitelů - mužů (živitelů rodin, jak dodal) …  tedy okolo 50 tisíc Kč.”

6/ Já vím, že oficiální důvod stávky, postulovaný učitelskými odbory, zní jako přitažený za vlasy, a ne zcela regulérní, systémový. Vím i, že by řada dalších učitelských organizací, jako je Učitelská platforma, uvítala  cíl jiný, ideálně za ono přislíbené  navýšení  o 15%. http://www.ceskaskola.cz/2019/11/ucitelska-platforma-ke-stavce-odboru-se.html, Na druhou stranu, víte, proč odbory a učitelé tolik brojí proti přesunu části přislíbených peněz (už i tak snížené o oněch 5 %) do odměn? Nejde o to, že by tím dávali najevo nedůvěru v ředitele škol, jejich manažerské dovednosti a férovost v odměňování. Skutečným důvodem je to, že peníze, určené k odměňování, jsou peníze spíše virtuální. Nepřichází přímo řediteli, ale provozovateli školy, tedy kraji, a tudíž je ředitel často k dispozici k odměňování ani nedostane.

 

Takže ano, ač považuji načasování a zdůvodnění stávky, vyhlášené Pedagogickou komorou, za nepříliš šťastné, připojuji se k ní a jsem pyšná jak na kolegy na své škole, tak i na kolegy působící na ostatních základních školách v našem městě, kraji a v dalších krajích ČR, kteří činí totéž.

Považuji totiž za správné, abychom my učitelé dali rezolutně najevo, že jsme ztratili důvěru ve sliby pana premiéra a že se dál za nos tahat nenecháme a ani, že nehodláme být nadále současně prostředky i oběťmi jeho politických pletich.

Víte, co budu dnes, během stávky= zadarmo dělat? Jdu si do školy připravovat materiály na další výuku pro vaše děti. Navzdory všemu výše uvedenému jsem totiž učitelka tělem i duší a vnímám tuto práci jako poslání.

Nejsem ovšem ani jeptiška, mnich ani rytíř. Stejně jako vy, i já mám rodinu, i já potřebuji odpovídající ohodnocení mé práce. Nevím, jak vy, ale moje rodina si nemůže dovolit, abych měla svou práci jako charitu.

 

Autor: Dáša Stárková | středa 6.11.2019 7:48 | karma článku: 40,65 | přečteno: 6460x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Milý Samíšku,

píšu ti, protože jsme se nestihli rozloučit, a protože mi hrozně scházíš. Scházíš mi pod nohama, na svém místě, na zahradě, pod stolem i kuchyňskou linkou, všude, kdes byl, protože jsi toužil být poblíž. Scházíš mi vedle postele.

15.7.2022 v 14:03 | Karma: 27,00 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Náš hororový návrat z dovolené

První dovolená po osmi společných letech, první prázdniny u moře s naším synem, první jeho let. Snažili jsme se připravit, zásobili se vysokofaktorými opalováky, léky, vybrali místo vhodné pro 7leté dítě a chovali se spořádaně.

14.7.2022 v 17:10 | Karma: 45,49 | Přečteno: 25709x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Jak je to s údajně hajlujícím Zelenskym

Inu, fejk je to, vytržený z kontextu a upravený tak, aby se hodil do krámu dezinformátorům a těm, co pravdu znát nechtějí. Zatímco na jedné fotce, který dezinfowebem cestuje, ani VZ není, na té druhé jde o jeho představení.

16.3.2022 v 19:27 | Karma: 37,88 | Přečteno: 9007x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Ale devalvuje význam předcházejícího sdělení

Hrozně ti to sluší, ale... To se ti povedlo, ale.... Je to hrůza na té Ukrajině, ale... Já pomohu, ale... Zaslouží naši pomoc, ale... My se uskrovníme, ale...Souhlasím s tebo u, ale... Uvědomujete si, že tím „ale“ devalvujete to, co jste řekli?

13.3.2022 v 18:56 | Karma: 16,13 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Whataboutismus mezi námi

Tak nám Rus napadl Ukrajinu. No a co? USA před pár lety bombardovali v Iráku a Sýrii a Ukrajinci přeci bránili Rusům v zabrání Krymu. Rus napadl suverénní stát. No a co? Putin přeci říkal, že tam jsou fašisti.

13.3.2022 v 14:09 | Karma: 21,93 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč se nechám naočkovat Astrou Zenecou

Jsem učitelka. Je mi 51, mám nadváhu a vysoký tlak. Ne, neznamená to, že sedím doma pod poklopem a klepu se strachy, ale snažím se chovat odpovědně a od počátku vím, že jakmile budu mít šanci, nechám se očkovat.

17.3.2021 v 9:53 | Karma: 45,49 | Přečteno: 13268x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Už brzy se uvidíme

To radostně štěbetaly do telefonu jedna babička za druhou, tedy všechny tři. „Už brzy si vás všechny obejmu, vnoučátka pošušňám“, těšily se. A mně došlo, že jsme se naposledy viděli v létě a že i tak se uvidíme až téměř po roce.

16.3.2021 v 23:10 | Karma: 18,17 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Ke konfliktům odmítačů roušek s policií

„Takový zákrok jen kvůli roušce? To policajti přehnali, vždyť nikomu nic neudělal“, reagují mnozí. Policie (ať MP či PČR) nezasahuje jen pro potěšení. Kontrolovat provádění opatření a zákonů je jejich práce a nejjednodušší je spol

15.3.2021 v 9:48 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1264x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Antigenní testy pro plošné testování mají nedostatečnou citlivost

Testujeme plošně. Konečně. Ale k čemu jsou testy, které mají citlivost u bezpříznakových záchyt jen 44 %? Ve firmách snad. Ale školy, kde jsou děti často bezpříznakové, bude dále ruskou ruletou, a to jak pro neočkované zaměstnance

14.3.2021 v 12:31 | Karma: 11,15 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Děti jako štít před potrestáním za přestupky

Českou veřejností otřáslo video s mužem, na němž klečí zlý policista, doprovázené pláčem mužova syna. Vám nescházelo to, co na videu nebylo? Proč se pán do takové situace dostal a proč nechal situaci takto vyeskalovat?

13.3.2021 v 14:49 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7242x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Jen malé děti, morálně pokřivené osoby a politováníhodná individua odmítají odpovědnost

a svádějí své viny na druhé. Já vím, dalo se to čekat. Ani nevíte, jak ráda bych se byla ve všem níže uvedeném mýlila. Nicméně, jak se jistě bude objevovat v diskusi, co bylo zvoleno v demokratických volbách, to máme.

18.9.2020 v 15:50 | Karma: 42,75 | Přečteno: 8332x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Roušky jako důvod zpolitizovaného vzdoru

Roušky jsou nepohodlné, potím se pod nimi a špatně se mi dýchá. Roušky nemocným vadí. Roušky jsou toxické. Roušky používají politici, aby nás zastrašili a ovládali. Je to Babišovina. Při testu nám šťourají až do mozku.

23.8.2020 v 9:03 | Karma: 25,19 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Když zlo nevidím, neexistuje

Jsme jako malé děti. Znáte to, jak si batole zakryje oči a je přesvědčeno, že když ono nevidí, není ani viděno=je v bezpečí? Takto mi přijdou ti, kteří popírají existenci a nebezpečnost onemocnění a funkčnost roušek.

21.8.2020 v 10:51 | Karma: 24,79 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Odvolávám, co jsem odvolal… aneb roušky coby volební vějička a politická zbraň

a premiér coby spasitel těch, kteří vidí roušky jako symbol nesvobody a Covid-19 a informace o počtech nakažených, nemocných a zemřelých za způsob politické manipulace.

20.8.2020 v 19:02 | Karma: 34,94 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Počty nakažených rostou, hygienici kolabují, tomu říkám chytrá karanténa

Tak nám ta chytrá karanténa nefunguje vůbec a chytře už vůbec ne. Hygienici trasují stále stylem tužka-telefon-papír, kolabují pod náporem stále se zvyšující nálože práce a horka, ale politici se bijí v prsa, jak to vymysleli.

14.8.2020 v 8:40 | Karma: 27,84 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.