Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

Klasické argumenty a logika mimo. Píšete, jako by se rušila výuka matematiky, přitom se ruší nespuštěná povinná maturita. Jestli máte pocit, že zavedením povinné maturity se zázračně zlepší znalosti, měla byste tuto logiku objasnit. Zatím to vypadá, že největší problém by maturita z matetiky dělala na odborných školách a nástavbách. Je spíš k zamyšlení, proč mnozí studenti při dobrovolné volbě nejsou schopni se připravit na základní aplikace výpočtů.

2 1
možnosti
ES

Jestli věříte, že člověk nemůže být úspěšný a finančně gramotný, pokud nemá maturitu z MAT, je mi Vás líto. To je stejně kvalifikovaný názor, jako když někdo prohlásí, že všechny blondýny jsou hloupé. A souhlasím s tím, co zde již bylo napsáno, maturitu z MAT potřebují jen někteří - rozhodně ne všichni absolventi středních škol. Jak tu již někdo správně poznamenal, mezi budoucím studentem ČVUT a zdravotní sestrou je rozdíl. Já osobně jsem v životěvyužila možná tak + - / x % a trojčlenku (a za neúspěšnou se nepovažuji). Se zavedením povinné maturity začalo školství "strojit koně od zadku". Představa, že se zavede povinná maturita a zázračně se zlepší úroveň studentů, je k popukání. 1) Nejdřív tam dostaňte kvalifikované učitele, kteří tu MAT UMĚJÍ naučit. 2) Rozlišujte, kdo maturitu MAT potřebuje a na jaké úrovni. Přála bych školství lidi, kteří budou znalí praxe a ne jen teoretiky střílející své "vize" od stolu. Trochu mi vadí ta poznámka, že rodič by měl do MAT proniknout a učit se s potomky.... Samozřejmě s procvičováním, přípravou studenta doma souhlasím. Ale vysvětlit/naučit ho předmět má učitel (nikoliv ho suplovat rodič doma).

2 1
možnosti
JP

O povinné maturitě to opravdu není :-) Pani Stárková, copak Vy předměty, ze kterých jste nematurovala, neovládáte? Pomalu to tak vypadá!

3 2
možnosti
RC

samozrejme, ze lide ovladaji mene neco, co nehrozi, ze budou zkouseni... zejmena ty biflovaci predmety....

A pokud matematiku tedy lide ovladaji, proc je potom okolo toho ten humbuk?

1 0
možnosti
MK

M17i45l69a76n 81K13e11s65l

4. 11. 2019 21:30

Maturoval jsem před 67 lety a již tehdy se z matematiky maturovalo.Byly již i v té době studenti,kterým ta matika nešla.Když však byli dobří v ostatních předmětech tak toho dobráka z milosti dostali.Na vysokou se dělali přijímačky a ten dobrák jim nevadil k přijetí třeba na medinu nebo hnojárnu a v životě se potom dobře uplatnili.Já měl na maturitním vysvědčení čeština,ruština 3,matika fysika 1.V oktávě jsem měl čeština,ruština ,franština 3-matika fysika,chemie,deskriptiva 1.Přijímací komise prohlásila:vás se nebudeme na nic ptát,budete přijat.Stejně nechápu jednu věc.Matematiku nás na gymplu učil profesor,který měl t.zv.učitelák.Matiku nás naučil.Teď mají profesoři vysokou a ta matika nejde a nejde.Bude to tím,že jim Babiš málo platí?

3 0
možnosti
VN

O povinné maturitě z matematiky to není. Já jsem na průmyslovce v roce 1993 z matematiky maturoval , ale matematika nebyla u nás povinným předmětem. Maturant si mohl vybrat , zda dát přednost cizímu jazyku nebo matematice. A i lidi , kteří v matematice plavali a jako maturitní předmět si ji nevybrali měli lepší znalosti než lidi, kteří z matematiky dnes maturují. Kvalita či nekvalita českého školství není o povinné maturitě z matematiky.

4 0
možnosti
PD

P48e32t33r 66D18r17a68p71a14l

4. 11. 2019 14:31

1) není svým zaměřením jedna střední škola, nemůže být tedy ani jedna stejná maturita

2) jestliže budete na gymplu povinně maturovat z češtiny, cizího jazyka a matiky (+ jeden volitelný), pak z čeho budete maturovat na průmyslovce? 3 povinné + jeden odborný nebo 2-3 odborné? To pak bude maturita na prumce obtížnější, než na gymplu. nebo i na gymplu zvednete volitelné na stejný počet?

3)že se z něčeho nematuruje přece neznamená, že se to i neučí...a výuku matiky zatím nikdo neruší.

5 0
možnosti
JK

Presně tak. Na průmyslovce potřebujete matematiku k tomu, abyste odmaturoval z odborných předmětů. A zpravidla na podstatně vyšší úrovni, než je úroveň té státní maturity.

2 0
možnosti
JH

J63a13n 98H73r44u88b51e17š

4. 11. 2019 11:56

O povinné maturitě z matematiky se diskutuje tak dlouho, že na "zkvalitnění výuky" bylo času deset habadějů. Místo toho se laťka dál a dál snižuje a deklarovaný cíl se tak spíš neustále vzdaluje. Ale hlavně, že v každé druhé diskusi zní nářky, že prý jsme montovnou. Ale když jste líní trochu si lámat hlavu, tak co byste teda chtěli, bobánkové, dělat jiného, než montovat? Podívejte se někdy, co museli k maturitě z matematiky znát vaši dědkové a bude vás hanba fackovat. Vážně národ zdegeneroval tak, že se dnešní mladí nedokáží naučit to, co ti dědkové před sto lety zvládali? Jestli ano, tak si nic jiného než tu montovnu nezasloužíme.

2 1
možnosti
Foto

O studentovi mnohem více vypovídá průběžný prospěch za celou dobu studia. Z tohoto úhlu pohledu je maturita zbytečná.

Ale když už, tak ze všech důležitých předmětů, které má středoškolák / gymnazista ovládat.

3 1
možnosti
LB

Vidím to stejně, pane Dvořáku.

0 0
možnosti
PM

Osobně jsem z matematiky nematuroval, přesto pracuji celou profesní kariéru ve financích. Matematika má být povinná jako předmět, ale určitě nebude problém, pokud nebude součástí maturity.

3 1
možnosti
Foto

Jsem přesvědčený, že maturita by měla být povinná z matematiky a českého jazyka, ostatní předměty, jako jsou další jazyk, odborné nebo humanitní předměty, by měly být volitelné podle zaměření studenta a jeho plánovaných cílů (vzdělávacího profilu). Diskuze by se měla zaměřit na obtížnost, úroveň a oblast matematických znalostí. Test by mohl mít např. tři úrovně a podmínkou pro maturitu by bylo v rámci známkovací stupnice vyhovět znalostem 1. úrovně testu. Další úrovně by byly nepovinnou nadstavbou.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS