Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

J86a62n 44S76v23a70t65e58k

4. 11. 2019 9:26

Můj postoj k povinné maturitě z matematiky je na vážkách (jsem na jedné straně pro, ale jsem trochu i proti). Proč?

1) Můj starší syn, který má odborně diagnostikované vysoké nadání na matematiku, byl schopen po 9. třídě absolvovat povinný maturitní test z matematiky (tedy bez nutnosti absolvovat středoškolskou matematiku) a teď po 2 ročnících střední elektroprůmyslovky ji dal s úspěchem 47/50 bodů...

2) Na druhou stranu má současně s tím diagnostikovány problémy v oblasti jazyků (kvůli tomu chodil již od raného dětství na logopedickou školku/školu) a tedy bude mít případné velké problémy s angličtinou...

Takže povinná matematika a s tím spojená povinná maturita z angličtiny představuje pro něj "problém", zatímco nepovinná matematika v kombinaci s nepovinnou angličtinou pro něj představuje velikou šanci (matiku zvládne levou zadní a angličtině se "vyhne"). Navíc existovala i možnost mít jednak jako jeden předmět onen "státní didaktický test" z matematiky a pak jako volitelný předmět (řekněme jakousi "vyšší") matematiku - to by pro něj představovalo naprostý ideál.

Čili za mě - povinná maturita z matematiky klidně, leč jen v kombinaci s nepovinnou maturitou z cizího jazyka...

PS: Samozřejmě mi je jasné, že angličtina je pro úspěšnost již téměř nezbytná, ten hendikep s jazyky ovšem bude mít náš syn celý život... aby však mu kvůli tomu i přes jeho diagnostikované nadání na matematiku hrozilo jen základní vzdělání...

1 0
možnosti
JK

J22a52n 78K72o73z66l30e38r

4. 11. 2019 9:03

Už vidím kolik kritiky za můj příspěvek vznikne ale už delší dobu pozuruji že národ tedy jeho nejmladší část tj. žáci a studenti hloupne totiž odpustit studentům a žákům náročnost vyuky je velká chyba, dalším negativem je že mají spoustu volných dnů včetně tzv. ředitelských voln což je v letošním roce na pováženou když se zamyslím nad tímto faktem tak učitelé nemají důvod si stěžovat na nízké platy jsou totiž skoro pořád doma se svými žáky takže sečteno tráví mimo školu v běžném roce skoro tři měsíce což bych jim odpustil kdyby studijní výsledky žáků a studentů byly na vysoké úrovni což nejsou a tudíž nejsou konkurence schopni v běžném životě, co však dokonale ovládají to jsou mobily, podle nich je netřeba znát protože vše si prý najdou na internetu a tak se mnohdy stává že neumí česky a o matice se jim zdají děsivé sny a nechápou že matika spolu s ostatními vědami je pro ně to nejdůležitější. Nezapomínám na bohaté tatínky a maminky kteří jim dokáží svými penězi koupit tituly Asi bych se nenechal léčit takovým doktorem nebo postavit dům stavařem. Dalším negativem je agresivita mezi sebou a k učitelům která vesměs pocházi z rodin kde rodiče nemají čas se starat o své potomky kteří svůj volný čas tráví na ulici

1 0
možnosti
PH

P73e38t68r 16H68á32l47a

4. 11. 2019 8:54

Vidím dva problémy.

1. To co vyrábí Cermat není test myšlení, ale spíš právě tupého memorování vzorečků. Opakovaně se ukazuje, že Cermat prostě kvalitní test z matematiky neumí připravit.

2. Při dnešní degradaci vzdělání je maturita fakticky základním vzděláním. Nebylo by proto dobré požadovat víc než základy, když to musí zvládnout všichni. To bysme museli překopat celou koncepci školství, aby maturita byla zase něčím navíc.

3 0
možnosti
LR

Žádný "pan ministr" ještě maturitu z matematiky nezrušil. Zatím není nic schváleno.

1 0
možnosti
MN

Z čeho by se na středních školách mělo maturovat, když ne z matematiky ?

1 1
možnosti
Foto

Z tělocviku a kreslení. To by bylo reparátů!

0 0
možnosti
PL

P83e67t85r 87L53a25n58g22e91r

3. 11. 2019 21:23

Učím matematiku žáky střední odborné školy a připravuji je také k MZ z tohoto předmětu. Přesto si myslím, že není nutné, aby byla matematika povinná. Výběr z AJ a M už je dobře nastaven. Uvědomte si, že žáci odborných škol mají přísnou praktickou maturitu plus dva odborné předměty. Myslím, že to takhle stačí.

6 3
možnosti
JH

J22a39n 88H33r30u75b96e42š

4. 11. 2019 12:03

Jenomže to nás jen přivádí k další otázce - myslíte si snad, že absolventi střední odborné školy by vůbec měli mít maturitu???

0 0
možnosti
VB

Na většině VŠ se studenti s matematikou setkají. Např. 1.LF UK dává v přijímacím řízení za matematiku bonifikaci. Bylo by dobré i z hlediska VŠ, kdyby se dalo s určitou úrovní znalosti matiky u nastupujících studentů počítat. Nezávidím studentům, pro které byla matematika na druhé koleji, a kteří nastoupí do 1.ročníku VŠ a mají nějakou povinnou matematiku. To "přežijí" jen nejsilnější.

5 0
možnosti
JH

J92a70n 44H80r63u71b83e11š

4. 11. 2019 12:30

Díky za hlas rozumu. I lékař musí umět uvažovat logicky, i lékař pracuje s řadou přístrojů a potřebuje rozumět tomu, co mu ukazují, i lékař by měl mít povědomí o tom, co mu statistika může prozradit o prognóze choroby a účinnosti preparátů atd. Naštěstí lékaři jsou často právě ti, kteří si význam matematiky uvědomují, a i když samotné zpracování výpočtů pochopitelně neřeší, potřebují alespoň rozumět tomu, jak je interpretovat. Tedy nemusí např.znát podrobně metody statistického testování hypotéz, ale bez povědomí o tom, co je to pravděpodobnost, rozptyl nebo hladina významnosti testu by jim ty výsledky byly ku prdu.

0 0
možnosti
VH

Maturovala jsem v roce 1993 a povinnou maturitu z matematiky jsme neměli. Jelikož matematika nikdy nebyl můj šálek kávy, tak jsem z ní maturitu nedělala. Navíc na zdravotní škole to byl víceméně okrajový předmět. Měli jsme ji sice až do 4.ročníku, ale jen 2 hodiny týdně. No i přesto si troufám říct, že nejsem žádný duševní ubožák a pologramotný člověk.

1 2
možnosti
MK

Nemyslím, že povinná maturita má smysl. Jen málo lidí tyhle věci v praxi využije. V běžném životě si vystačíte jen s plus, mínus, krát, děleno, se zlomky, procenty a trojčlenkou.

Z maturity ať maturují jen ti, kteří se tomu budou dále věnovat – a využijí to pro další studium (ale pro ty ať ta maturita má nějakou úroveň).

Já třeba z matematiky nematuroval. Ale i tak jsem se ji musel naučit minimálně tak, abych vůbec prošel v maturitě. A to k osvojením základů matematiky a logického myšlení stačí – a netřeba z toho rovnou i maturovat.

Jinak nerozumím tomu, proč je potřeba státní maturita. To jen vede k celkové nivelizaci požadavků na studenty - a k celkovému snížení úrovně maturantů. Ať si spíš vysoké školy zvýší obtížnost přijímacích zkoušek – a podle nich ať se rozhodují (a na známky z maturity ať prdí).

7 3
možnosti
LR

Státní, či jinak normalizovaná, maturita je potřebná, aby nastavila nějaký standard ve vzdělávání. Aby všechny školy, jež učí maturitní předměty, tyto předměty skutečně učily a učily je na maturitní úrovni. Možná nevíte, že donedávna měly školy peníze podle počtu žáků, takže leckteré školy nabíraly studenty z řad čtyřkařů, kteří na maturitu neměli předpoklady, během studia bylo zakázáno je nechat propadnout (= mohli na reparát, ale ten museli udělat a za to byl učitel zodpovědný), a na maturitě samotné, když plácali páté přes deváté, jejich učitel to nějak zkorigoval a dostali za 4. Předseda maturitní komise držel hubu, protože věděl, že u nich na škole to je totéž. Navíc je praxe, předsedu odvést na občerstvení, když se chystá slabý žák.

No, a když školy neučí, jejich žákům je to celkem jedno, protože jde jenom o ten papír, a rodičům je to taky jedno, protože se mohou chlubit, že ta jejich ratolest "dělá střední školu." Jediné, co na děcka ve škole platilo, byla státní maturita, to se alespoň trochu snažila.

1 0
možnosti
KK

Maturoval jsem z matematiky dobrovolně v r.83. Z 25 jsme byli 3, zbytek maturoval z fyziky.

Nevšimnul jsem si, že by těch 22 bylo nějak méně vzdělaných a s problémy. :-/

3 2
možnosti
JK

J45a56n 11K69o37z32l96e96r

4. 11. 2019 9:07

Pokud maturovali s Fyziky tak vlastně maturovali z matiky protože fyzika nebo elektrotechnika je celá z matiky takže plácáte

1 1
možnosti
  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.