Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak tak. Zatím tu asi nikdo nepřipomněl hrdiny našeho odboje. Např. Třri krále a řadu odbojových skupin a výsadků.

Nikdo si nevzpomněl na československé radioamatéry, kteří zprostředkovávali radiové spojení mezi těmito skupinami a zahraničím. A kteří pak byli, podobně jako naši letci v RAF, náležitě "odměněni".

Český radioklub vydal elektronickou publikaci Radioamatéři ve druhém odboji, ke stažení zdarma na http://www.crk.cz/CZ/EBOOKSC

tamtéž je ke stažení publikace Radioamatéři, oběti okupace v letech 1939 - 1945

a další zajímavosti.

Mezi ně patří i náš soused učitel Bohuslav Finke (OK1FK), který pro výsadkovou skupinu Antimony pomáhal radistovi svob. Jasinkovi s opravou radiostanice a v r. 1944 postavil dva vysílače pro mjr. Karla Cermana, velitele odbojové skupiny Turnov a Semily. V roce 1946 obdržel vojenské vyznamenání 1. stupně, ale po nástupu komunistů mu byla odebrána vysílací licence.

Chodíval jsem k němu na radu při mých radiotechnických pokusech a vyprávěl mi zážitky z války.

Karma! R^

7 0
možnosti
DS

děkuji Vám za karmu. Zažila jsem kratičký exkurz mezi radioamatéry a moc se mi to líbilo. Lidi, jako Váš soused, bychom si měli připomínat, a to dobrovolně a nikoliv Rudoarmějce, protože povinně.

2 0
možnosti
MV

komunista Filip neprestrelil, rekl to zamerne - zachoval se tak, jak se pojmenovava samice od prasete - napisu to radeji takhle, abych za slovo zacinajici pismenem "s" nedostal zavoru

a diky za odkazy, Daso, je dobre pripominat, jak se soudruzi "odvdecovali" tem, kteri za II. sv. valky prokazali odvahu a vlastenectvi

peknej patek preju

13 0
možnosti
DS

děkuji, Marku. Krásný pátek i Tobě :-)

1 0
možnosti
AM

Nevím, opravdu Němci měli v úmyslu zbourat během 3 dní celé centrum Prahy, Malou stranu, Hrad a svatovi. katedrálu a další památky ? Měli opravdu tolik výbušnin a hlavně nějaký rozkaz z Berlina či vlastní plán ?

1 2
možnosti
Foto

J68i21r20i 94C27i16z

8. 5. 2020 11:42

Clanek jsem precetl proto, ze autorem je zena, ktera ma jine zajmy nez se zabyvat historii. Ale to je jen dobre. V dobe prazskeho povstani vedeli Nemci, ze valku prohrali a nacisticky vudce A.Hitler byl jiz mrtev. Varsava byla znicena na primy rozkaz führera, ktery byl vrchni velitel wehrmachtu. Neuposlechnuti rozkazu v dobe valky je duvodem k zastreleni takoveho vojaka. Zda s rozkazem souhlasite ci ne neni podstatne. Napr. velitel posadky Parize von Choltitz neuposlechl rozkazu Hitlera Pariz znicit s oduvodnenim, ze jedno z nejkrasnejsich mest na svete nebude nicit a kapituloval Americanum, tim si zachranil zivot. To bylo v druhe puli r.1944. 3 dny pred kapitulaci Nemecka se vetsina vojaku wehrmachtu snazila dostat do americkeho zajeti, kde meli jistotu dodrzovani zenevskych konvenci. V podstate stejne nemeli cim bojovat, protoze logistika wehrmachtu jiz neexistovala. K americke armade se mohli smerem k demarkacni linii u Plzne dostat jen jen pres Prahu, jina cesta tam nevedla. Prazske barikady jim to komplikovaly, ale v zadnem pripade nemely zdecimovane jednotky marsala Schörnera zajem nejak se v Praze zdrzovat nicenim pamatek, to stoji cas a padli by do rukou bolsevicke RA. O vsech techto udalostech jsou dolozeny dokumenty, ktere si kazdy muze najit na netu.

3 0
možnosti
Foto

Nikdo nemá monopol na určitý výklad reality. Představte si realitu jako krychli tvořenou uzly v mnoha vrstvách A-Z a 1-30. Nikdo z nás není schopen reprodukovat všechny tyto uzly zpětně. Každý si vybereme svojí cestičku. Můžeme třeba začít v bodě A1 a dostávat se přes B1, nebo B2 atd. Navíc u historie, to jsme schopni rekonstruovat, je vždy pouze špička ledovce. Proto se hovoří o vymyšlených dějinách.

0 0
možnosti
Foto

Zejména ve Vašem podání často začneme v bodě A, až nakonec skončíme - v bodě P.

6 0
možnosti
  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.